Чужденци търсят забравени съкровища в планината над село Бистрица

Чуждестранни групи туристи търсят забравени съкровища в планината над дупнишкото село Бистрица. Района най-често е посещаван от руснаци и израелци, които са чували за местността „Пазар дере“ в региона.

„Някога там се е провеждал най-големия пазар през месец август, на които са се продавали стотици животни. Всичко това е ставало по Турско време. От уста на уста се предава, че в този район някога търговците са получавали много жълтици след продажбата на животни. За да не ги пренасят по размирните времена, са ги заравяли по пещери и камъни“, разказва кметът на селото Кирил Огненски.

По негови думи дори в района имало вдълбана пушка на една от скалите. „Ако наложиш същото оръжие на самата скала и като изстреляш куршум ще ти покаже къде се намира забравеното злато и имане. Сега това е най-големия хит сред туристите в региона“, разказва още Огненски.

През годините дори имало такива, които са намирали жълтици. Никой обаче не си признавал. „Няма как да не проличи с течение на времето. Изведнъж като се замогне някой е ясно откъде идва това“, коментират жители на атрактивното селце.

„Най-интересното е, че през последните години при нас идват руснаци. През миналата седмица имаше цяла група. Често ни посещават и израелци. Казват, че идват заради природата, но винаги питат за тази местност „Пазар дере“. Понеже ние нямаме водачи, много често се обръщат към мен. Познавам добре планината, но лично аз не съм срещал подобни знаци за съкровища. Наскоро дойде и човек от Асеновград, който търсеше по скалите кокошка с малки пиленца. Явно също става въпрос за някакво предание“, обяснява още кметът на селото.

Сред атракциите в района на село Бистрица е и пещерата на Вълчан войвода, която все още не е ясно къде се намира. Някога поп Мартин, който бил дясната ръка на Вълчан войвода, направил карта за съкровищата в региона. „В тази пещера се намират съкровища, според преданията, но къде се намира никой не знае“, разказва още кметът Кирил Огненски.

/монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене