В петък става ясно заразена ли е водата край санданското село Бождово

В петък излизат резултатите от взетите от водата проби, след като сигнал за разлагащ се труп на кон край санданското село Бождово притесни жителите му.

Както struma.bg информира, читатели сигнализираха, че труп на кон се разлага край санданското село Бождово и остра миризма се разнася наоколо и има риск от зарази. Те поясниха, че трупът е в местност по пътя от село Малък Цалим към Бождовска река, в близост до зоната за водохващане. Местните жители са обезпокоени, че трупът е изложен на горещините повече от 5 дни и вече се разлага. Според коментарите конят е изоставен от дървосекачи, които са работили в този район. От Общинската администрация в Сандански реагираха светкавично и задействаха проверка. Установено е, че конят не е бил болен, а блъснат от автомобил. Трупът ще бъде премахнат. Няма опасност от зараза, категоричен бе кметът К. Котев.

Сигнал за случая е подаден и по телефона при инспектора в Сандански към Регионалната здравна инспекция.

За коментар потърсихме директора на Регионалната здравна инспекция в Пиринско д-р Калоян Калоянов, който поясни:

„Запознат съм със случая, инспекторът в РЗИ Атанас Кочев заедно със служители на ВиК от общинското дружество УВЕКС са посетили мястото. Теренът е труднодостъпен и на виско място. Установено е, че животното е паднало в стръмно дере и е далече, на 3 км от водоизточника. Трупът не е в самата река, няма опасност от епидемия. Първата най-близка точка до мястото е село Дебрене, взети са проби от централния водоизточник и резултатите ще станат готови в петък, няма основание за притеснение на местното население”, заключи д-р Калоянов.

ЕКИП „СТРУМА”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене