По-високи банкови такси от 1-ви август

От 1 август тази година се очаква някои банкови такси да станат по-високи, а други – по-ниски. От същата дата плащанията по банкомат с дебитна карта стават безплатни.

Според европейските изисквания всяка година централната банка е задължена да публикува анализ на средните цени на банковите такси. Според разчетите на БНБ пределните такси на някои банкови услуги трябва да поевтинеят, а на други – да поскъпнат от 1 август тази година. Банките трябва да съобразят своите банкови такси със средните цени, определени от Централната банка.

Така например от август трезорите трябва да намалят таксата за откриване на разплащателна сметка. Откриването на сметка би трябвало да струва максимум 1,79 лв., докато сега лимитът на цена на тази услуга е 2,16 стотинки. А когато към сметката има и дебитна карта, таванът на цената на таксата от 1,92 стотинки ще стане 1,32 лв. В същото време обаче обслужването на разплащателна сметка ще поскъпне.

По-скъпо може да стане тегленето на пари в брой от сметката в офиса на банката, тъй като средната такса за суми до 1000 лв. ще нарасне от 89 стотинки до 1,02 лв. От 1 август по-скъпо вече ще струва и тегленето на пари с дебитна карта от банкомат на друга банка.

Проф. Митко Димитров от Института за икономически изследвания към БАН посъветва хората, които тепърва мисля да изтеглят кредит: „Клиентите да се опитат да направят сравнение между условията, които отделните банки дават. Има един много лесен показател за сравнение, т. нар. годишен процент на разходите. Тоест, когато са дадени условията за получаване на кредит, има лихвен процент, има и годишен – ГПР, което обикновено е с около 1% по-висок или по-нисък от лихвата. Тази надбавка основно идва от таксите, които банките слагат. Така че, ако клиентът следи разликата между лихвения процент и годишния процент, той може да си направи сравнение при кои банки условията са по-изгодни“.

/дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене