Тръмп извади САЩ от ядрената сделка с Иран

Президентът Доналд Тръмп обяви, че оттегля САЩ от ядрената сделка с Иран. Той направи това на пресконференция в Белия дом.

„Днес обявявам, че САЩ ще се изтеглят от ядрената сделка с Иран“, каза Тръмп.

Президентът подчерта, че ядреното споразумение е „ужасна, едностранчива сделка, която не е донесла мир и никога няма да го направи“.

Тръмп посочи, че ще възстанови санкциите на САЩ срещу Техеран.

Президентът съобщи, че американският държавен секретар Майк Помпейо е на път към Северна Корея и до часове ще е пристигнал. Президентът добави, че двете страни вече са се договорили за датата и мястото на срещата на върха между него и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Тръмп предупреди за сериозни последици за Иран, ако той създаде ядрена бомба и изтъкна, че Иран заслужава „по-добро правителство“.

Тръмп прогнозира, че един ден иранците „ще поискат да сключат нова и трайна сделка“ и че „когато го направят, ще съм готов, благоразположен и в състояние“ да я сключа., предаде Асошиейтед прес.

„През годините Иран и съюзниците му бомбардираха американски посолства и военни обекти, убиха стотици американски военнослужещи и отвлякоха, хвърлиха в затвора и измъчваха американски граждани. Иранският режим финансираше своето царство на хаоса и терора, като ограбваше богатството на собствения си народ“, мотивира се Тръмп.

Той заяви още, че САЩ ще възстановят всички санкции, от които се бяха отказали по силата на сделката, и да наложат допълнителни икономически ограничения.

„След всичките тези консултации ми е ясно, че не можем да предотвратим иранска атомна бомба на фона на разлагащата се, гнила структура на настоящото споразумение“, каза Тръмп.

Иранският президент Хасан Рохани каза, че Иран ще остане в ядреното споразумениебез САЩ.

Президентът на Иран заяви, че Иран може да продължи обогатяването на уран „без ограничение“ в отговор на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Инструктирах Организацията на Иран за атомна енергия да предприеме нужните мерки за бъдещи действия, така че ако е нужно, да продължим индустриалното обогатяване на уран без ограничение“, заяви Роухани пред държавната телевизия. „Ще изчакаме няколко седмици преди да приложим това решение. Ще говорим с нашите приятели и съюзници, както и с останалите участници в ядрената договорка“, заяви той.

Еманюел Макрон заяви, че Франция, Германия и Великобритания съжаляват за решението на САЩ да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран.

Говорителят на иранския парламент Али Лариджани обвини днес САЩ, че са нарушили задълженията си по подписаното с Техеран през 2015 г. ядрено споразумение, предаде Ройтерс.

ИРНА цитира Лариджани, че с американците може да се разговаря само на езика на силата.

Секретарят на иранския върховен съвет за национална сигурност Али Шамхани е заявил днес, че Иран няма да бъде пасивен, ако президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядреното споразумение.

Шамхани изтъкнал, че няма да е в интерес на американците, ако сделката се провали заради техните нападки, посочва иранската агенция Фарс.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене