Д-р Кантарджиев разби най-големия мит за ваденето на кърлеж и предупреди: Може да умрете!

Не се върти наляво и надясно – той не е тирбушон, предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

Колкото по-малко престоява кърлежът в кожата, толкова повече вероятността да пренесе инфекция е по-малка. Това каза в сутрешния блок на bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

„След всеки излет навън трябва добре да се оглежда тялото, особено на децата. Кърлежът отделя такива вещества, че ухапването е безболезнено, не можеш да разбереш, че те е ухапал. Много е важно бързо да се махне кърлежът. Доказано е, че ако е стоял по-малко от 24 часа в тялото, не може да пренесе опасните заболявания Лаймска болест и Марсилска треска“, каза той.

„Най-важното е, когато се сваля кърлежът, мястото да бъде дезинфекцирано, да се направи профилактика с антибиотик. С тънка пинсета трябва да се хване хоботчето и да се дърпа нагоре премерено – не много бавно, но и не много бързо. Ако хоботчето остане, трябва да се извади с игла и да се дезинфекцира. Кърлеж не се гори с цигара, не се вади с олио, не се върти наляво и надясно – кърлежът не е тирбушон“, обясни проф. Кантраджиев.

По думите му, ако не е изваден, на третия ден кърлежът се напива с кръв и се пуска. Експертът предупреди, че причинена от кърлеж инфекция може да доведе до инвалидизация и дори до смърт. Той съобщи, че в Бургаска област е регистриран още един случай на заразен с Марсилска треска.

Според проф. Кантарджиев тази година ще има повече кърлежи от миналата година. „Причината е, че много често вали“, добави той. Експертът посъветва да избягваме ходене близо до треви с боси крака.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене