Общинският съветник Илко Стоянов внася проект на решение в подкрепа на въпроса от референдума за разкопките

Този петък предстои извънредна сесия на ОбС-Благоевград, на която съветниците трябва да обсъдят и гласуват предложението за референдум, който да реши съдбата на разкопките открити край Покровник.

Общинският съветник Илко Стоянов днес внесе Проект за решение, до председателя Радослав Тасков. Според написнаното от него, точно в конкретния случай са налице всички изискуеми от специалния закон предпоставки за провеждане на референдум – налице е въпрос от местно, а и от национално значение в областта на културното наследство, който да бъде решен с референдум, съгласно чл. 26 от ЗПУГДВМС.

„Налице са всички законови предпоставки за произвеждане на референдум, с който суверенът – гражданите на община Благоевград биха упражнили своето закрепено с множество нормативни актове – право на участие в местното самоуправление. Считаме, че само с предоставения законов механизъм, а именно референдум, ще се възпроизведе справедливо решение по въпроса.“, пише в проекта за решение.

В предложението на Стоянов са заложени всички важни обстоятелства около предстоящия референдум, като с него се спестява и отлагане на сесията. Причината да бъде внесен днес е, че при липса на готов проект за решение  е възможно ОбС-Благоевград да отложи гласуването, до изготвянето на такъв. Това от своя страна би забавило и провеждането на самия референдум, което от своя страна би довело до обезмислянето му, ако преди това експертните комисии вземат решение за съдбата на „Скаптопара“.

Стоянов предлага  конкретна формулировка на въпроса, съобразена със закона и възможностите за отговори „ДА“ или „НЕ“:

Съгласни ли сте намерените археологически обекти в землището на село Покровник, община Благоевград, представляващи културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство, да бъдат запазени и експонирани на мястото, на което са открити ?“

 

„Безспорно това откритие може да бъде едно от най – съществените в съвременната история на Република България.“, смята Стоянов. И допълва, че разрушаването на този шедьовър няма да бъде в интерес на никого – нито на държавата, нито на общината, нито на гражданите. Точно обратното, евентуалното погиване на тези културни обекти ще покаже признаци на деградация и духовно загиване на народ, който не почита историята си.

В проекта за решение се разяснява и какво точно  означават двата отговора. Отговор „ДА“ означава, че ще бъдат запазени  и експонирани на същото място, на което са открити, като паметник на културата „намерените археологически обекти, представляващи културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство“. При запазването им е възможно изграждането на трасето на АМ „Струма“ – ЛОТ 3.1., участък с. Зелен Дол – с. Покровник, общ. Благоевград, да се забави, но това не би забавило изграждането на цялата автомагистрала, защото към настоящия момент е общо известен фактът, че все още не е започнало изграждането на лот 3.3. Кресна – Сандански. Това се потвърждава и от думите на минстъра на регионалното развитие и благоустройството, който заяви публично, че крайният срок за изграждане на АМ „Струма“ е 2023 г. Също така, този отговор означава, че община Благоевград ще трябва ежегодно да отделя средства в бюджета си за продължаване на археолигическите дейности, за запазване и съхраняване на обекти, за евентуални отчуждавания, за охрана на обекта и други.

Отговор „НЕ“ означава, че археологическите обекти, представляващи културна ценност ще бъдат запазени, но същите ще бъдат пренесени на друго място, а не на същото място на което са открити.

Най-подходящата дата за провеждане на референдума, съобразена изцяло с чл. 30, ал. 4 от ЗПУГДВМС  е 30.06.2018 г.

 

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ –      БЛАГОЕВГРАД

Предложение от:
Илко Стоянов, в качеството му на общински съветник

Относно:
Приемане на решение на извънредно заседание на общински съвет Благоевград, насрочено за 11 май 2018 г. /петък/ от 09:30 ч. в зала „22 – ри септември“ на община Благоевград

 

 

ПРОЕКТ  ЗА РЕШЕНИЕ

 

  1. На основание чл. 27, ал.1, т.1 от ЗПУГДВМС , във връзка с чл.21, ал.1, т.20 от ЗМСМА Общински съвет Благоевград дава съгласие за произвеждане на местен референдум със следния въпрос:

Съгласни ли сте намерените археологически обекти в землището на село Покровник, община Благоевград, представляващи културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство, да бъдат запазени и експонирани на мястото, на което са открити ?“

МОТИВИ:

А)ПРАВНА СТРАНА

Съгласно разпоредбата на чл. 136, ал. 1 от Конституцията на Република България е основата административно – териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление. Гражданите участват в управлението на общината както чрез избраните от тях органи на местно самоуправление, така и непосредствено чрез референдум и общо събрание на населението.

Като част от единна държавна власт местното самоуправление осъществява държавно – властнически правомощия в рамките на съответната територия и определения кръг обществени отношения от местно значение. Именно правото и реалната възможност на населението да решава самостоятелно въпросите от местно значение, свързани пряко с неговите потребности и предоставени в неговата компетентност от законодателя е смисъла на местното самоуправление заложен в чл. 17 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). В същия дух е и съдържанието на понятието местно самоуправление дадено и от Европейската харта за местно самоуправление, приета от Съвета на Европа, ратифицирана със закон, ДВ., бр. 28 от 28.03.1995 г., обнародвана в ДВ., бр. 46 от 06.06.2000 г.

Провеждането на местен референдум, като една от формите на упражняване на конституционно закрепеното в чл. 1, ал. 2 и чл. 136, ал. 1 от КРБ, право на гражданите да участват в държавна власт, е подчинено на условията и правилата, регламентирани в специалния Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС). Съгласно чл. 26 от ЗПУГДВМС местен референдум се произвежда в община, район или кметство за пряко решаване на въпроси от местно значение, които законът е предоставил в компетентност на органите на местно самоуправление или органите на района или кметството. Целта на закона е въпроси, от компетентността на органите на местното самоуправление или местна администрация – общински съвет, кмет на район или кметство, да бъдат разрешени не от тях съобразно правомощията им предоставени от ЗМСМА, а пряко от гражданите на съответната община, район или кметство. В този смисъл е и разпоредбата на чл. 26, ал. 4 от ЗПУГДВМС, че приетото с местен референдум решение не подлежи на последващо одобрение и произвежда преки последици.

Точно в конкретния случай са налице всички изискуеми от специалния закон предпоставки за провеждане на референдум – налице е въпрос от местно, а защо не и от национално значение в областта на културното наследство, който да бъде решен с референдум, съгласно чл. 26 от ЗПУГДВМС. Не са налице отрицателни предпоставки на ал. 2 от същия член.

На следващо място, налице е предложение за провеждане на местен референдум от поне една пета от общинските съветници, но не по-малко от трима общински съветници, с което сме спазили разпоредбата на чл. 27, ал. 1 ЗПУГДВМС – видно от входирано предложение от 27.04.2018 г. до председателя на ОС – Благоевград, като надлежно лице, съгласно чл. 27, ал. 4 ЗПУГДВМС.

Налице са всички законови предпоставки за произвеждане на референдум, с който суверенът – гражданите на община Благоевград биха упражнили своето закрепено с множество нормативни актове – право на участие в местното самоуправление. Считаме, че само с предоставения законов механизъм, а именно референдум, ще се възпроизведе справедливо решение по въпроса.

            Съгласно чл. 6, т. 1 от Закон за културното наследство (ЗКН), към момента на откриване всички археологически обекти – било те наземни, подземни и подводни, придобиват статут на недвижима културна ценност. Същевременно при наличие на големи инфраструктурни проекти, каквото се явява автомагистрала „Струма“ се дава възможност на министъра на културата след приемане на доклад от експерти със своя заповед да освободи трасето за съответните дейности. Освобождаването на трасето следва да бъде конкретно обвързано със решение за статута на землището, в което са открити находките. Промяната на статут се извършва след становище от Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) със заповед на министъра на културата. В обсъждането съобразно  разпоредбите на ЗКН, предложения за статут на паметници на културата може да извършва всяко физическо и юридическо лице. Нещо повече, съгласно закона общинските съвети са изведени като самостоятелен орган, имащ правото на инициатива за запазване на културното наследство, включително съгласно чл. 17, ал. 2 от ЗКН, общинските съвети имат правото да приемат стратегии за опазване на културното наследство на територията на съответната община. В тази връзка е безспорно, че Общински съвет – Благоевград притежава качества и правомощия на заинтересовано лице по смисъла на ЗКН, тоест проведеният референдум, респективно резултата от него не само, че не е в нарушение на законодателството, а може да произведе конкретно решение с обвързваща сила.

 

Б) ОБЩЕСТВЕНОСТ

 

При проучвателни археологически разкопки през 2016 г. по трасето на АМ „Струма“ – ЛОТ 3.1., участък с. Зелен Дол – с. Покровник, общ. Благоевград, археолози от Българска академия на науките (БАН) с ръководител доц. Здравко Димитров, се натъкват на тракийско селище, простиращо се на 120 декара. В близост на около 1 километър от селището в кв. Грамада, гр. Благоевград през миналия век е намерена плоча с надпис Скаптопара, която кара археолозите да търсят доказателства, че това селище е тракийският град Скаптопара.

През 2017 г. археолозите продължават разкопките и откриват множество – жилищни, производствени и административни сгради, баня, една гробница и погребални камери. Населеното място е разполагало с улична мрежа, канализация и водопровод. Най – забележителни и ценни за световното културно историческото наследство в това селище са гробницата, банята и черква. Черквата датира от времето на император Константин Велики IV и неговите синове Констанций II и Констанс. Сградата представлява еднокорабна конструкция с размери 10 на 6 метра и е част от комплекс от жилищни, обществени и производствени сгради. Построена е през 30-те, 40-те години IV век в период непосредствено след приемане на християнството от Римската империя след Църковния канонотворчески събор в Сердика (дн. София), свикан в 342 г. като II-ри Вселенски от императорите Констанс и Констанций II. Черквата, открита в тракийското селище, е с еднотипна архитектура със запазените до днес сградите и останки от черкви, в които са заседавали епископите в Сердика – базиликата „Св. София“, ротондата „Св. Георги“ и гражданската сграда до нея.

Измежду артефактите, открити от археолозите, има древни монети, керамични съдове и други. В погребалните камери на селището са открити и 57 човешки скелета.

            Безспорно това откритие може да бъде едно от най – съществените в съвременната история на Република България. Имайки предвид, аргументите изтъкнати от видните археолози намереното селище е част от световната история. Находката се свързва с едни най – древните жители в Европа и света – траките, които са оставили невероятни експонати намирани в пределите на Европа, разкриващи невероятната история на този древен народа.

Разрушаването на този шедьовър няма да бъде в интерес на никого – нито на държавата, нито на общината, нито на гражданите. Точно обратното, евентуалното погиване на тези културни обекти ще покаже признаци на деградация и духовно загиване на народ, който не почита историята си.
Уважаеми дами и господа общински съветници, няма как да не отчетем и факта, че ексопинирането на място на тази културна ценност, с площ около 120 кв. м. може да спомогне за развитието на община Благоевград като привлекателна туристическа дестинация, тъй като рядко може да се появи шансът да бъде съхранено и експонирано древно историческо селище в такъв мащаб.

В) НАЧИН НА ГЛАСУВАНЕ ПО ВЪПРОСА НА РЕФЕРЕНДУМА

 

Какво означава гласуване с „ДА“

Отговор „ДА“ означава, че ще бъдат запазени  и експонирани на същото място, на което са открити, като паметник на културата „намерените археологически обекти, представляващи културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство“. При запазването им е възможно изграждането на трасето на АМ „Струма“ – ЛОТ 3.1., участък с. Зелен Дол – с. Покровник, общ. Благоевград, да се забави, но това не би забавило изграждането на цялата автомагистрала, защото към настоящия момент е общо известен фактът, че все още не е започнало изграждането на лот 3.3. Кресна – Сандански. Това се потвърждава и от думите на минстъра на регионалното развитие и благоустройството, който заяви публично, че крайният срок за изграждане на АМ „Струма“ е 2023 г. Също така, този отговор означава, че община Благоевград ще трябва ежегодно да отделя средства в бюджета си за продължаване на археолигическите дейности, за запазване и съхраняване на обекти, за евентуални отчуждавания, за охрана на обекта и други.

 

Какво означава гласуване с „НЕ“

Отговор „НЕ“ означава, че археологическите обекти, представляващи културна ценност ще бъдат запазени, но същите ще бъдат пренесени на друго място, а не на същото място на което са открити.

 

Г) ВРЕМЕ, МЯСТО И РЕД ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕСТНИЯ РЕФЕРЕНДУМ:

Време за произвеждане на местния референдум:

В изпълнение на чл. 30, ал. 4 от ЗПУГДВМС се определя дата за произвеждане на референдума – 30.06.2018 г.

 

Място за провеждане на референдума:

Гласуването се провежда в съответните избирателни секции на територията на община Благоевград по актуални списъци за изборите за общински съветници от 07:00 ч. до 20:00 ч. в деня на референдума.

Ред за произвеждане на местния референдум:

Право да гласуват на местния референдум имат гражданите на община Благоевград с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес на територията на общината шест месеца преди датата на вземане на решението за произвеждане на местния референдума.

Бюлетината ще съдържа въпроса за произвеждане на местния референдум с два възможни отговора – „ДА“ и „НЕ“, написани с еднакъв шрифт /вж. ПРИЛОЖЕНИЕ № 1/.

Всеки гласоподавател гласува, като поставя в плик бюлетината, на която е зачертан избрания от него отговор „ДА“ или „НЕ“, излиза от кабината и го пуска в избирателната урна, след което се подписва в избирателния списък.

ПРИЛОЖЕНИЕ № 1:

 

ОБРАЗЕЦ НА БЮЛЕТИНА ЗА ГЛАСУВАНЕ НА МЕСТЕН РЕФЕРЕНДУМ НА 30 ЮНИ 2018 Г. (СЪГЛАСНО ЧЛ. 36 ОТ ЗПУГДВМС):

МЕСТЕН РЕФЕРЕНДУМ

 

  1. Одобрява план – сметка в размер на 200 000 лв. /двеста хиляди лева/.

III. Възлага на кмета на община Благоевград да извърши всички необходими действия за изпълнение на решението.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене