Без категория

ВСС временно отстрани Пенгезов

пенгезов

ВСС отстрани временно председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов до приключване на наказателното производство срещу него, съобщава БГНЕС.

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за временно отстраняване от длъжност, след като Пенгезов стана обвиняем. От 20 гласували кадровици „за“ бяха 16, 1 беше против, а 3 се въздържаха.

С 16 гласа за, 0 против и 4 въздържали се временно бе отстранен от длъжност и полк. Петър Петков – съдия, председател на Военно-апелативен съд също до приключване на наказателното производство срещу него.

В началото на заседанието днес главният прокурор представи искането с фактологията по разследването. На 21 май 2010 г.е образувана преписка по сигнал на министъра на вътрешните работи. Цацаров каза, че след действия по разследването на 2 април тази година то е изпратено на военно окръжна прокуратура. На 28 април Пенгезов става обвиняем с четири обвинения. Едното от тях е за неизпълнение на задълженията по служба – военно длъжностно престъпление. Второто, че умишлено е улеснил като помагач длъжностно присвояване. Третото обвинение е отново за помагач – умишлено улеснил Петков, който е представил неверни сведения. Има и четвърто. До момента няма мярка за неотклонение. Разследването е в активен ход. Той припомни, че обвиняема по това разследване е и Мария Дивизиева, шеф на кабинета на премиера Пламен Орешарски, и каза, че предстои привличането и на други обвиняеми лица.

След това започна дебат за кой текст от закона – алинея от съответния член попадат като правно основание за отстраняване. В единия случай те са длъжни да го отстранят, а по втората могат да го отстранят, стига да са налице предпоставки изложени в закона.

Членът на ВСС Камен Иванов, който бе съдия в САС говори за това, че престъпленията, за извършването на които са обвиняеми не са свързани с упражняване на съдебна власт. Той смята в случая те са действали не като правосъдни органи. Камен Иванов акцентира и върху необходимостта да се прецени дали мярката отстраняване от длъжност ще бъде пропорционална за етапа, на който се намира наказателното производство. ВСС не може да се занимава по същество с повдигнатите обвинения, но може да прецени дали такава мярка – отстраняване от длъжност за един продължителен срок ще бъде адекватна, каза той. Друг бивш съдия в САС и настоящ член на ВСС Калин Калпакчиев също говори за нормата на члена от Закона за съдебната власт, по който те ще бъдат временно отстранени. Председателят на етичната комисия Ясен Тодоров е категоричен, че текстът, по който са е този на първата хипотеза. Той изрази мнение двамата, ако не са били съдии нямало да участват в тези проекти. Председателят на ВКС проф. Лазар Груев пък подчерта, че КС има няколко решения в тази връзка. Той цитира едно от тях, в което е казано, че са изправени пред хипотеза втора, че обвиненията не са свързани с правораздаването на двамата магистрати. ВСС трябва да си даде ясна сметка и за нещо друго – бъдещо изменени за ЗСВ трябва в по-добра степен да разпише правила именно свързани с процедурата, за да е по-ясно как ВСС взема своето решение, каза председателят на ВАС.

Главният прокурор заключи, че и двете тези имат своите основания и именно поради това в искането пише, че той не е уточнил коя от хипотезите е. Той беше категоричен, че отстраняване от длъжност се налага. В крайна сметка ВСС прие за правно основание отстраняването по втората хипотеза.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене