Всеки трети българин с алергия

Всеки трети българин е алергичен, а над половин милион е броят на страдащите от сенна хрема у нас. През последните 30 години се наблюдава непрекъснат възход на алергични прояви, като очакванията са до 10 – 15 години над 50% от населението да бъдат засегнати от проблема, прогнозират алерголози.

Най-често алергиите се причиняват от замърсяването на въздуха, храните и все по-голямото отдалечаване от природата.

Традиционно поленовата алергия, чийто пик е сега, се характеризира с раздразнение на очите или носа, но може да се прояви и под формата на кашлица или астматични пристъпи, обясни  д-р Румяна Рачева от клиниката по алергология към Александровска болница.

Сред най-засегнатите групи са децата в училищна възраст и младите хора, като 30% от тийнейджърите в Европа попадат в тази категория. Обикновено пикът на сенната хрема е в началото на май. Тази година обаче, поради необичайно високите температури започнала 2 седмици по-рано, обясни д-р Рачева. По думите й повод за появата й е по-скоро мръсният въздух, отколкото цъфтежите. Причината е, че твърдите прахови частици, които в градове са в по-големи количества, се утаяват в близост до повърхността на земята, а именно те се явяват преносители на семената на различните растения. Затова и хората в селските райони по-рядко страдат от алергии. Най-ефикасното лечение на сенната хрема е да избягваме местата, където има силен цъфтеж, което за хора в трудоспособна възраст е невъзможно, коментира алергологът. Традиционно симптомите й се облекчават с медикаменти, като има опасност следващата година тя да трае по-продължително. Трайно решение няма, но потискането на проявите все пак е възможно чрез имунна терапия.

„Това е нещо като ваксина. Идеята е да се вкара значително количество алерген в организма, като по този начин се образуват антитела срещу съответния алерген“, обяснява д-р Румяна Рачева. Курсът на лечение трае от 3 до 4 години, след което има още толкова дълъг период на ремисия.

Имунотерапията може да бъде прилагана през устата чрез капки или таблетки, които се подлагат под езика. Най- евтиното й приложение пък е под формата на инжекции, като ако алергените са български годишно лечението излиза 100 лв., ако са вносни пък между 600 и 700 лв. За сравнение таблетната форма струва около 700 лв. за 2 месеца. „Инжекциозната форма не се прилага ежедневно. В началото честотата на слагане на инжекциите е 2 пъти седмично, като постепенно се разреждат до един път месечно“, обясни д-р Рачева. Оказва се, че по-постоянни при имунотерапията са децата, докато възрастните прекъсват лечението, когато почувстват облекчение. Този метод се поема частично от здравната каса само при пациенти с бронхиална астма.

/монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене