Община Кресна дава на концесия минерални извори

Община Кресна иска да отдаде на концесия две от минералните си находища – край село Долна Градешница и в село Ощава. До първото селище са Градешките минерални бани, които са балнеоложки курорт с местно значение. Там извират пет минерални извора с температура на водата от 20 до 68 градуса, водите са бистри, без мирис и приятни за пиене. Подходящи са за лечение на опорно-двигателния апарат, дихателната система, нервната система, стомашно-чревния тракт и други болежки. „Смятам, че това е правилният начин за развитие на тези минерални извори – с отдаването им на концесия. На дневен ред е бъдещето на Градешките минерални бани, където базата се руши – и сградата, и инфраструктурата. Общината няма как да си позволи да инвестира в този обект. Трима инвеститори имат интерес към вземането на баните на концесия”, разкри кметът на Кресна – Николай Георгиев.

На по-късен етап ще се търси концесионер и на Ощавските минерални води. Изворите водят все повече наши и чужди гости в село Ощава, в северозападните подножия на Пирин планина.

Туристите задължително посещават двата минерални извора – Хладката и Врялата баня.

„Мечтата ни е да превърнем тези извори в модерен балнеолечебен център. Те са известни още от времето на траките и римляните. Някои от болните отсядат в сградата над Хладката баня, чийто втори етаж се ползва като хотел. На първия са къпалнята и басейнът. Вода от извора е изведена до друга постройка, която е женска баня, там има и широко помещение с много корита и чучури за пране“, твърдят малцината местни хора. Изградени са и две калолечебници. Банята се стопанисва от община Кресна. Но по-голямата част от съществуващата база е примитивна и се нуждае от сериозен ремонт. С помощта на общината мястото край банята е превърнато в парк с липи, американски дъб, кестени. Изградени са външни пътеки, има и дървена ограда. Миналата година е измайсторена външна кухня, не липсва и барбекю. „Тук може да се построи балнеосанаториум, ако се намери инвеститор”, смята кметът Николай Георгиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене