Влага съсипва средновековния храм „Св. Спас“ при Червен брег

Средновековният храм Св. Спас край дупнишкото с.Червен брег, чието укрепване и реставрация започнаха през 2011 г., е в трагично състояние заради непремерени и некоординирани дейности на археолози, на екипи на общината в Дупница, както и на набези на иманяри. Това обявиха от фондация „Свята България“, по чиито проект се правят възстановителни работи по уникалния храм.

През послeдните пет години от министерството на културата и от общината бяха осигурени около 40 хил. лева за проучвания по храма Св.Спас, датиран от 16-17 век. От общината обявиха готовност да продължат с финансирането на проучванията на обекта.

Направени са обаче необмислени прокопавания край зидовете на храма, през зимата се образували така нар. водни джобове, повишената влага влошава състоянието и застрашава запазените досега стенописи вътре, каза художникът реставратор Илия Борисов. Той апелира да се създаде единен екип, координиращ действията на всички екипи, които – очевидно, ще продължат да работят на храма край с.Червен брег. Дори и Софийска митрополия и Св. Синод имат отношение и ангажимент там да се работи компетентно и професионално от страна на проучвателните и реставраторите. Досега при храма „Св. Спас“ са открити множество монети – 24, голямо количество керамика, делви, за които се предполага, че са били пълнени със зехтин, безценни стенописи, дело на майстор, свързан с изобразителната школа, стенописци наследници на Боянската църква.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене