В битка за 10 000 лв. общински пари петричките рокаджии се разцепиха на три

"Белла рок"

Петричките рокаджии се разцепиха на три лагера. Неочаквано емблематични имена в рок бранша в южния град вече гледат в различни посоки, въпреки че преди години всички заедно поставиха началото на сдружение „Белла рок фест“, регистрираха едноименно сдружение и дадоха начало на провеждането на ежегоден международен рок фестивал в южния град.

Сега обаче, неочаквано за мнозина, нещата са коренно различни. Рокаджиите са разцепени и всеки иска да провежда свой фестивал, като твърди, че е правоприемник на автентичния.

От вчера скандалът е факт. Пред репортер на вестника рокаджии споделиха, че непоносимостта между част от тях е от две години и сега вече е станала обществено достояние. Оказва се, че три инициативни комитета, от които два с желание да се обединят под една шапка за провеждането на рок фестивал в Петрич, претендират за общинското финансиране тази година. „Арт шанс“ е сдружението, което вече е насрочило провеждането на „Петрич рок фест“ през следващия месец и подема организацията самостоятелно.

За провеждането на рок фестивал в Петрич при приемането на бюджета съветниците определиха общинско финансиране в размер на 10 хиляди лева. Два месеца след утвърждаването на бюджетната рамка се оказва, че в града ще има два рок фестивала -единият през месец юни -„Петрич рок фест“, другият -през месец септември. На свое заседание по въпроса на кой формат да бъде делегирано общинското подпомагане Комисията по култура към Общинския съвет не е излязла с окончателно становище за превод на парите. Не е фиксирано кое сдружение застава в основата на форума.

Междувременно кметът на общината Вельо Илиев вчера потвърди, че по негова инициатива е проведена работна среща с представители на двата инициативни комитета, които застават в основата на организацията на двата рок фестивала. За вестника кметът Вельо Илиев заяви, че в хода на разговорите при него не е постигнат консенсус за обединение на двата рок форума в един и се очертава да има две издания тази година.

„Това, което се случва, не е нормално, не бива да има разделение“, обобщи кметът и допълни, че с предвидените средства от бюджета не може да се обезпечи едно издание на рок фестивал, какво остава за две такива.

В ръцете на Комисията по култура остава решението за това дали 10-те хиляди лева ще бъдат разделени на две, или ще бъдат предоставени само за единия рок фестивал.

Пред репортер на „Струма“ председателят на Постоянната комисия по култура към Общински съвет – Петрич Росен Стоянов вчера заяви: „На проведеното заседание на комисията присъстваха представители на сдружение „Белла рок“, в лицето на Светослав Лобошки, Митко Циканделов, Георги Хаджимаргаритов и др. От сдружение „Петрич рок“ бяха Илко Попов, Гапи и др. От сдружение „Арт шанс“ нямаше представители. Първите две сдружения изразиха готовност да се обединят и да направят нещо значимо, те са заедно. Сдружение „Арт“ обаче са насрочили за 6 и 7 юни рок фест. В бюджета са заложени 10 000 лева за провеждането на рок фестивал. При създалата се ситуация комисията не взе решение на кого да бъдат дадени парите, ще има и второ заседание, но натежава мнението Общинска администрация да вземе решение“, каза Росен Стоянов.

По неофициална информация мнението на съветниците било средствата да се предоставят на „Белла рок“, тъй като те дадоха начало на рок фестивала в Петрич, който стана известен не само в България, но и в чужбина. Участваха всички известни български рок групи, както и рок банди от различни европейски страни, кулминацията бе участието на Джон Лоутън. В сдружение „Арт шанс“ са младежки рок формации, в това число и местната рок група „Hoy фреймс“, чийто солист е Снежина Дуевска. От това сдружение също е постъпило искане за финансиране на организирания от тях рок фест.

Директорът „Образование и култура“ Йордан Златински потвърди, че имат искане за отпускане на средства от общината. Според него общинските съветници трябва да вземат решение на кои да бъдат отпуснати средствата.

От цялата тази бъркотия и разни разцепления се дискредитира първоначалната идея за голям петрички рок фест с участието на популярни банди от чужбина, които да дерат жици на петричка сцена, коментираха вчера запознати.

Още по любопитното е, че председателят на сдружение „Белла рок“ Стоимен Чолаков-Стенли вчера не знаеше за срещите в общината и случващото се сред рок общността в южния град. „Не знам подробности, ще се съберем ръководството да обсъдим ситуацията и тогава ще излезем с официално решение“, каза Стенли. Той и Юли Киров реално поставиха началото на сдружението на „Белла рок фест“. Киров, както Стенли, вчера бе озадачен от случващото се.

Сашо Марков/Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене