Бият тревога за съдбата на полуреставрирания храм „Св. Спас“

Фондация „Свята България“, по чийто проект преди няколко години започна укрепване, реставрация и проучване по средновековния храм „Св. Спас“ при дупнишкото село Червен брег, днес свика спешна пресконференция в Дупница.

На нея бе обявено, че следствие на некоординирани и нерегламентирани действия и намеси от страна на Община, екип археолози, научни екипи, дори и на иманяри състоянието на храма е трагично.

През цялата зима след неправилни действия по правене на изкопи, разкопаване около зидовете и други са се образували така наречените водни джобове, влагата съсипва стенописите, които датират от 16, 17 век, дори и от по-рано. Предполага се, че са дело на майстор, който е свързан с школата на Боянската църква.

„Стенописите са от високо качество като начин на работа и изпълнение. Като цяло в района има изключителни паметници“, уточни художникът – реставратор Илия Борисов.

Председателят на фондация „Свята България“ Георги Георгиев и Илия Борисов апелират да се изгради един екип, който да координира занапред всичко, касаещо работата и проучванията на обекта, като финансирането трябва да става от Общината, от Министерството на културата, Института по археология с музей към БАН.

От фонадацията са изпратили писма до всички инстанции, както и до Софийска митрополия, Светия Синод, тъй като този храм не е действащ, но така или иначе е една църква, която на бъдещ етап ще бъде все по-търсена дестинация и със сигурност ще бъде обект с голямо културно и историческо значение.

infomreja

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене