Бивш депутат организирал мащабна схема за производство и контрабанда на фалшиви цигари

Cigari_kutii_mnogo-2

Бивш депутат, преминал през няколко партии, е организирал мащабна схема за производство на реплики на утвърдени марки цигари и контрабандна търговия с тях, ощетили хазната със стотици милиони левове, сочи разследване на БНТ. Схемата е работила от няколко години и е обхванала три континента.

Началото е поставено с регистрирането в Дубай на дружеството „Булгартабак трейдинг“, което няма нищо общо с истинския „Булгартабак“. Двамата мъже, направили фирмата в Близкия изток отварят офис в София и се представят за официални представители на световни производители на цигари от известни и утвърдени марки.

От името на фалшивия Булгартабак са сключени голямо количество сделки, казват от МВР.

Според главния секретар на ведомството Светлозар Лазаров са използвани чужди търговски марки, без разрешение, а търговските партньори са въвеждани в заблуждение. „Сключвали са договори и са ощетявали както държавата, така и ЕС, така и водещи световни производители на тютюневи изделия – „Филип Морис“, „Бритиш америкън табако“, включително и „Булгартабак холдинг“, уточнява Лазаров.

Фалшивите цигари се произвеждали в две фабрики в Сърбия и Македония, като с неистински документи пристигали у нас, най-често под формата на временен внос с цел реекспорт. Градският прокурор на София Христо Динев потвърди, че е установено наличието на фабрики за цигари в съседни на България държави. „Там са клонирали известни търговски марки“, добавя той.

„Намериха се митнически документи, намериха се печати на банки, печати на „Филип морис“, допълва картината главният секретар на МВР. Фалшивите цигари се предлагали предимно на търговци, които оперират на европейския пазар, защото там цените са по-високи, показало разследването. Средният договор за доставка бил за 80 млн. лева. Най-много цигари са изнесени към Великобритания. Износ има и за Южна Америка.

„Установихме издавани фалшиви банкови гаранции, които са послужили за сключване на договори и сделки“, казва прокурор Динев.

„Говорим за голям обем  престъпна дейност. Схемата е функционирала през безмитни зони, където са сменяни документи и после са ги въвеждали в ЕС“, казва още Светлозар Лазаров.

Има данни, че част от износа за континентална Европа е бил маскиран и с официалния износ на реалните дистрибутори, като на пет редовни мастърбокса са вървели три от фалшивите.

За сега са повдигнати обвинения на двамата мъже, регистрирали фирмата в Дубай и поддържали офисът в София. Прокурор Динев уточнява, че със сигурност кръга ще бъде разширен. Новите обвиняеми щели да бъдат не само от България, но и от няколко европейски държави.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене