Месец преди абитуриентския бал! Дванадесетокласници от Математическата гимназия се изпотръшкаха на легло след заразна болест

 ПМГ „Акад. Сергей Коро­льов“ заболяха от мононук­леоза месец преди абиту­риентския им бал, научи ИА Региона.

 Заболяването е известно като „болест на целувката“ и се предава най-често чрез слюнката. Заболелите мла­дежи са от 12 „В „ клас. До сега болестта е установена при пет младежи, а други­те от класа продължават с изследванията като дават кръв.

 „В лабораторията вече всички знаят и питат вие от същия клас ли сте? Питат ни: Вие всички заедно ли се целувахте!?“, споделиха два­надесетокласници. Първо­начално те много се изпла­шили. След това започнали да търсят информация за заболяването и малко се ус­покоили.

 „Ние не сме гнусливи и пием вода от едно шише. Възможно е така да сме се заразили“,предполагат мла­дежите.

 Установената болест при младежите е инфекци­озната мононуклеоза – известна като „болест на целувката”. Чрез целувка най-често се предава вируса сред младежите в тийней­джърска възраст. Освен чрез слюнката, вирусът се предава посредством замърсени ръце, храни­телни продукти, пред­мети от бита / играчки, носни кърпи, прибори за хранене/, при даване на храна от уста в уста, при пиене на вода от един и същи съд и др.

 Инкубационният период при инфекциозна мононук­леоза е около 40 дни. Типич­ни клинични прояви, които често се наблюдават при по-големи деца и младежи, са: повишена температу­ра, общо неразположение, главоболие и отпадналост, ангина и фарингит, увели­чаване на лимфните възли /особено задно-шийните/, увеличаване на далака. Много характерни са проме­ните в кръвната картина – силно повишен брой на мо­ноцитите и лимфоцитите и наличие на атипични клетки. При почти всички болни са повишени и чернодробните ензими, а при някои може да се наблюдава и жълтеница.

 Потърсен за коментар ди­ректорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов не отговори на те­лефонното повикване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене