Забиха колците за определяне на строеж на тренировъчна база за пещерняците от Гоце Делчев (ВИДЕО)

Днес, в празничният ден на труда, членове на пещерния клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев, забиха колците за определяне основата на строежа на бъдещата тренировъчна база. Идеята е, да се даде на членовете на клуба възможност да се провежда целогодишен учебно-тренировъчно обучение, което до сега не бе възможно. Базата ще бъде построена в подножието на скалното образование в местността „Момина кула“, където пещерняците вече близо 30 години тренират и се обучават на открито. След няколко-годишно затихване дейността на клуба, стари и нови членове решиха да го възродят. Пещерният клуб в Гоце Делчев е единствен оцелял в Югозападна България, което обяснява и членуването в него на любители на този спорт от Благоевград и Петрич. В годишната програма за 2018 г., са предвидени множество дейности и участия в експедиции на регионално и национално ниво за което вече са получили съответните покани. Пещерен клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев има амбицията, след построяването на базата, да положат традиция за провеждане на ежегоден балкански пещерен сбор със състезателен характер за което вече имат подкрепата на сродни кубове в Гърция и Македония.

Управителният съвет на пещерен клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев благодари на всички до сега отзовали се на молбата на клуба за финансова подкрепа на инициативата с което вече са осигурени средства за началните дейности по строежа. Обръщаме се към представители на хора, организации и бизнесмени които имат желание и възможности да подкрепят нашата кауза с финансова или материална помощ – дървен материал, желязо, покривни материали.

Банковата сметка на клуба (IBAN) BG64STSA93000015703529

Телефон за справки: 0899 13 35 62

Това е и една добра възможност за превенция на вредните навици“, сподели след прехода, Теодора. С тази проява, екстремните спортисти приключиха активната си дейност за тази година. „ Годината за нас бе много успешна. Доволен съм от интересните инициативи и дейности които извършихме у нас и в чужбина“, сподели организационният ръководител на клуба, Славей Кокошаров.

Освен да тренират пещерната техника, пещерняците имаха възможност да се насладят на неописуемата природна красота на скалните образования и да се възхитят на останките от древна стражева кула, построена от архитектурен гений на късно-римската епоха. През средновековието, турците използвали кулата със същата цел. Според местните предания, някога, християните от района са се вдигнали на бунт срещу поробителя, прогонили турците от района като превзели и стражевата кула за да се отбраняват. Сред стражите на кулата имало и девойка-войвода. Не след дълго, турска войска дошла да подкрепи прогонените поробители. Местното население не могло да издържи на въоръженият аскер при което отново било възстановено владичеството в района. Останалите в кулата стражи дълго са се съпротивлявали, но в един момент и те били избити до край. Последна останала девойката. Виждайки невъзможността да продължи отбраната, за да не попадне жива в ръцете на турците, тя се хвърлила от кулата в дълбоката пропаст. От тогава, кулата била наречена „Момина Кула“, гласи легендата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене