30 семейства в „Нови Искър“ с нови пелетни печки

Започна монтирането на пелетни печки в домовете на 30 семейства от „Нови Искър“. Кметът на София Йорданка Фаднъкова даде старт на пилотна инициатива, която е част от Програмата за подобрение качеството на атмосферния въздух на Столична община до 2020 г. Тя посочи, че целта е да се намали битовото отопление на въглища и дърва, защото през зимата то е един от основните фактори за замърсяването на въздуха.

„Отоплението на пелети освен много по-чисто е и финансово по-изгодно за семействата. Анализите показва, че коефициентът на ефективност на пелетите е около 90%, а на дърва и въглища – 40%. Топлината, излъчвана при горене на пелети 2,5 пъти повече от тази при горена на дърва. Получената пепел от пелетите пък е 20 пъти по-малко от тази след изгарянето на същото количество дърва. Отоплението с палети ще намали над 40% отделяните емисии на фини прахови частици“, обясни Фандъкова.

Всяко от семействата получава един отоплителен уред и пелетите за един сезон. Така общата стойност за едно домакинство е 2300 лева.

„Избрахме район „Нови Искър“, защото е с най-висок брой на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища – над 7 000. По правилата на проекта през първите 3 години новите пелетни печки са собственост на общината, което ни дава възможност да проверяваме дали домакинствата ги използват по предназначение“, уточни Фандъкова. Ако експерименталният проект се окаже успешен, София ще кандидатства за още камини на пелети, по оперативна програма „Околна среда”.

Решението за даряването на отоплителните тела беше гласуването от Столичния общински съвет още през ноември миналата година. Безвъзмездно ще бъдат подменени 30 броя стари домакински горивни инсталации на твърдо гориво с нови пелетни печки и осигуряване на нужното количество пелети за един отоплителен сезон. Комисията по околно среда към СОС подбра семействата, които ще получат печки на база социалните критерии – домакинства с деца с увреждания, самотни майки и хора с ТЕЛК.

/монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене