Три дни тренировка в небето за 6 май

В продължение на три дни – от 3 до 6 май, самолети и вертолети на българските ВСС ще прелитат на малка височина над София и по специално над площад „Княз Александър I”, съобщиха от военното министерство. Поводът е подготовката на военния парад в Деня на храбростта и празника на българската армия – 6 май.

Така тренировъчните полети ще се изпълняват в няколко времеви интервали. На 3 и 4 май полетите самолетите ще прелитат от 10 до 11 часа сутринта. На 5 май, освен тази тренировка, ще има и втора – от 14.00 до 15.00 часа, което всъщност ще бъде и генералната репетиция за парада. Между 18.00 и 20.00 часа на 5-ти ще има и трето прелитане , но над националния стадион „Васил Левски“. То обаче ще е за участие в тържественото отбелязване на 70-ата годишнина от основаването на Централния Спортен Клуб на Армията (ЦСКА).

Самият военен парад е на 6 май от 10.00 до 11.00 часа.

Министерството на отбраната предупреждава, че е забранено използването на въздушното пространство от дистанционно управляеми летателни системи (дронове), както по време на тренировките, така и по време на самия парад.

Преди дни стана ясно, че тази година парадът ще е малко по-мащабен, а причината е кръглата годишнина – 140 години от създаването на Българската армия. В тази връзка в него освен традиционните самолети и вертолети, в него ще участва и тежка техника. Така пред площад „Княз Александър I” освен 10-те блока, представляващи всички видове въоръжени сили и военните университети, ще преминат образци от почти всички машини на въоръжение в армията – танк Т-72, самоходна гаубица „2С-1“, бойни машини на пехотата БМП, МТЛБ и БТР, ракетни и зенитни комплекси, гаубици, бронирани „Мерцедес“ G 270, „Хамър“, „Commando seleсt“, „Guardian“ и „SAND CAT“ и т.н. Над площада, в различни формации ще преминат вертолет Ми 17 – носещ националния флаг; вертолети Ми-24 и „Cougar“, военно-транспортен самолет C-27J „Spartan“, учебните самолети L-39ZA и „Пилатус“ РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

На 5 май от 20.00 часа, на площад „Княз Александър I“, ще има „музикален парад“ с участието на военни духови оркестри и ще има заря.

Във връзка с подготовката за военния парад на 6 май, военна техника на въоръжение в Българската армия ще се предислоцира утре от формирования в страната до летище Доброславци край София, съобщиха междувременно от военното ведомство. Военната техника ще се придвижва по националната пътна инфраструктура от Сливен, Ямбол, Казанлък, Карлово, Асеновград, Стара Загора, Плевен и Благоевград до летище Доброславци.

/монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене