Гражданското сдружение „Възраждане на Граница и община Кюстендил“ започва набирането на средства за ремонт на два исторически паметника

Гражданското сдружение „Възраждане на Граница и община Кюстендил“ започва набирането на средства за ремонт на два исторически паметника. Това съобщиха от сдружението. Целта е възстановяването на Границката къща и ремонт на границкия манастир „Св. Лука“ в кюстендилското с. Граница. Границката къща е построена като жилищна отбранителна кула в чифлика на Атанас Границки в село Граница, през 1856 г. Къщата е паметник на културата. Реставрирана е през 1979 г., като е уредена музейна сбирка, която вече не съществува.

В момента целият имот се нуждае от спешни възстановителни работи, казаха от сдружението. „Половината от дворното място е реституирано, а стопаните гледат там градини“, каза Слава Соколова, един от инициаторите. Собствеността на самата къща и част от двора обаче са на община Кюстендил, откъдето ни е обещано съдействие за възстановяването на имота, казаха още от гражданската инициатива. В манастирския двор е построена чешма, посветена на тримата монаси, родом от с. Граница. Манастирът също е паметник на културата. Идеята на инициаторите е хотелската му част да приема деца, изучаващи религия в училище за т.нар. „зелени училища“ и за развитие на поклонически туризъм.

„Искаме Границката къща да бъде възстановена като музей и да се посещава от туристи. Това може да се съчетае и с посещения в Граничкия манастир“, каза кметът на селото Лъчезар Гергов. Според заместник-председателя на сдружението – Петър Кашкин – е необходим ремонт на покрива на хотелската част и ремонт на патриаршеската стая.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене