Нидал Алгафари: В гоцеделчевската гимназия настръхнах от страх и респект

 „Много съм впечатлен и да си призная за пореден път влизам в училище където съм настръхнал от страх и респект от това, което сте вие! Представянето ми тук беше невероятно!“

 Това каза популярният български писател, режисьор, бивш директор на БНТ и политически ПИ-яр., който се срещна с ученици от ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев. Поводът бе представянето на романът му „Боже, защо Господ лъже?“ във връзка с издаването на последната, четвърта част на романа, „Орисани да избираме“.

 Нидал Алгафари е роден в София през 1965 г. Баща му е сириец, а майка му е българка. Женен е за известната психоложка и психотерапевт Мадлен Алгафари и имат дъщеря и син. Автор е на романа „Боже, защо Господ лъже“- издаден през 2014 година в София

 „В романа описвам няколко страстни, нежни, различни и много красиви севди, които Господ наказва, но Бог закриля! За мен Бог е всеки един от нас и ние – човеците – можехме да обичаме безмерно, ако не бяха моралът, ценностната ни система и възпитанието ни, основани на властолюбието на религиите! Бог ни е създал по свой образ и подобие, без да изисква и очаква от нас нищо!“, обясни авторът.

 В продължението на „Боже, защо Господ лъже?“ – Аллах, милост нямаш ли?“ писателят запознава с разнообразието на хората, пъстротата на духовния живот и мъдростта на традициите и красивите ни адети, останали от ония времена до днес. Описал е дервишите, исляма, дьонметата, мараните, богомилите, даалиите и кърджалиите. Героите от първата част на романа, хванали се на хорото, продължават да го играят.

 „Любиш ли, ти Бог си“ е третата рожба на известния режисьор. Книгите не са теологични. В романите са описани различни и много красиви севди. Показани са красотата и разнообразието на българските народни обичаи. Сред героите има попове, монаси, дервиши, богомили, нестинари.

 „Орисани да избираме“ е четвърти, последен том от тетралогията „Боже, защо Господ лъже?“. През последните години Алгафари се е оттеглил от попрището на политиката, с което е известен, и се е отдал на писането. Така той създава няколко наистина вълнуващи романа, с които прави литературен гастрол из страната.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене