Археолози се връщат в Хераклея Синтика с пари от община Петрич

Археолози за пореден път ще проучват античния град Хераклея Синтика край храма на пророчицата Ванга в местността Рупите. Начело на екипа е доцент д-р Людмил Вагалински. Работата на него и колегите му е осигурена от община Петрич, която отпусна 30 000 лева, за да продължи дейността на археолозите в туристическия обект.

„Ще останем на терен един месец. Намираме се в централната градска част, очакваме да открием интересни и важни находки от битието на обитателите на древното селище. Имаме да изследваме 8 метра културен пласт”, заяви директорът на Исторически музей-Петрич – Сотир Иванов.

Вече са разкрити римска градска базилика на 18 века, висока 5 метра. Целта е да се стигне до южната й стена. На изток също има данни за интересни архитектурни детайли. Съществуват и други запазени архитектурни останки, които са на 5 метра дълбочина от сегашната повърхност в района на Хераклея Синтика. .Това е доказано след сериозно проучване с георадар. Този метод е разработен от НАСА. Помага много за локализиране на подземни архитектурни обекти и гробници.

Все повече туристи от страната и чужбина идват в Хераклея Синтика. Античният град преди месец стана един от стоте туристически обекта в България. Печатът, който поставяме, е с маската на Дионис, открита тук. Посетителите се увеличават с всяка изминала година. Най-важната е, че археолозите се натъкват на уникални находки при изследването на древното селище. /kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене