Банско помага на манастир в Света гора

Банско отпусна 20 000 лева на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф” в Света гора. Това стана с решение на общинския съвет, което бе взето в сряда на редовната сесия. Парите ще бъдат изразходвани за ремонтно-възстановителни работи на Банското крило в светата обител. От години курортната община помага на монасите в Атон не само с пари, но и с труд на доброволци, и с хранителни продукти.

12 000 лева бяха одобрени от съветниците за допълнително финансиране на социалните услуги в домашна среда – „Личен асистент”, „Социален асистент” и „Домашен помощник”. Дофинансирането се налага поради завишения интерес и необходимостта от предоставяне на услугата на нуждаещи се жители на община Банско.

Община Банско ще кандидатства по Програма за Трансгранично сътрудничество „България – Македония”, Приоритетна ос „Околна среда”. Разработваният проект е с водещ партньор македонската община Пробищип. Предвижда се подмяна на котли за твърдо гориво с пелети в две общински сгради, както и анализ на чистотата на въздуха на територията на общината.

Програмата за развитие на туризма през 2018 г. бе одобрена, включително отчета за изпълнението й за изминалата 2017 г. Данните за предходната година сочат събран туристически данък за 2017 г. в размер на 900 000 лева или ръст от 24 % в сравнение с 2016 г. Като приоритетни дейности в Програмата са заложени сертифициране на Туристическия информационен център съгласно Закона за туризма; създаването на нови атракции – проектиране на спортно съоръжение тип „Виа ферата” на северния склон на връх Вихрен и в местността „Св. Никола”; навлизане на нови туристически пазари като Украйна, Холандия, Словакия, Швейцария и ОАЕ чрез участие на организираните на тяхна територия туристически изложения.

Съветниците гласуваха да се предвидят средства за изработване на проектиране на идеен проект на „Рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на гр. Банско в югоизточната й част”. Посочената зона не бе обхваната от реализирания проект за подмяна на ВиК мрежата с изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, който приключи наскоро. Изработката на цялостен проект, обхващащ уличната мрежа в тази градска зона, ще позволи планова подмяна на подземните ВиК съоръжения при извършване на цялостни обновявания на настилките на улиците.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене