„Да убиеш Сталин“ – новата книга на Бойка Асиова

Представяне книгата на Бойка Асиова

Книгата проследява уникалния живот на разложанина Костадин Лагадинов

Писателката Бойка Асиова жъне успехи след излизането на поредната й книга “Да убиеш Сталин”. На 12 май книгата беше представена в София, а вчера премиерата й беше в музея на град Гоце Делчев. Кметът на града Владимир Москов чинно се нареди на опашката от почитатели, за да получи автограф от автора на книгата. Довечера почитателите на художествено-документалната литература очакват Бойка Асиова в музея-родна къща на Никола Вапцаров в Банско. На 20 май е в Белица, а на 27 май – в Кюстендил.

Книгата “Да убиеш Сталин” проследява уникалният живот на Костадин Лагадинов от Разлог, който умира на патриаршеските 99 години през месец октомври 2012 година. През 1933 година, едва 20-годишен, заедно с още 9-ма свои съзаклятници бяга с моторна гемия за Съветския съюз през Черно море. По средата на пътя им моторът на гемията окончателно замлъква, забелязва ги съветски кораб, който ги изтегля на буксир до Одеса. Костадин Лагадинов достига до Москва, където завършва военна школа  и става старшина на рота в охраната на Кремъл. Една ранна августовска утрин на 1937 година е арестуван и откаран с камионетка в московския затвор Бутирка. Набеден, че е участвал в заговор за убийство на Сталин след 8 месеца е осъден на 8 години лагер в Сибир. Освободен в средата на юни 1941 година, по-късно е изпратен с Цвятко Радойнов и още 12 други българи с подводницата Щ-211, за да оглавят антифашистката съпротива по родните си места…

С цялата история на необикновения живот на Костадин Лагадинов  ще се запознаете, когато разлистите книгата на Бойка Асиова “Да убиеш Сталин”. През месец юни книгата ще има премиера и в Благоевград 

От авторката:

Тази книга не е за предубедени. Тя не назидава, а разказва историята на един човек. Антифашист, черевеноармеец, партизанин и генерал от българската армия. Хуманист. Романтик реалист. Той оцелява в Сибирските лагери на Сталин, вижда разстрела на брат си, преживява подозренията на Живков, но нищо не прекършва вярата му в лявата идея.

КОСТАДИН ЛАГАДИНОВ е роден в Разлог на 11 април 1913 година. Завършва гимназия в Горна Джумая (Благоевград). Започва да следва право в Софийския университет. Осъден е задочно от военнополевия съд на 12 години и 6 месеца по ЗЗД. 

През 1934 г. заедно с десетима другари заминава с моторна гемия за СССР. Служи в Червената армия. По време на сталинските репресии през 1937 г. е осъден на 8 години за шпионаж и опит да убие Бащата на народите. Изпратен е в лагер в Сибир. На 7 август 1941 г. с подводница отплава за България с групата на Цвятко Радойнов. От устието на Камчия през Сливенския Балкан пеш се добира до Разлог. Става партизанин. От 1943 г. е командир на батальон в отряд „Яне Сандански“. Партизани са и двамата му братя – Асен (убит на 5 август 1944 г.) и Борис, баща му Атанас и сестра му Елена. След 9.ІХ.1944 г. служи в Народната милиция. Завършва висшето си образование в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи като правист в системата на МНО. Председател е на Софийски областен съд, началник на Военно-съдебен отдел в МНО.

Автор: Павел Шатев, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене