Шивачките от закрита италианска фирма ще получат заплати за 2016 г.

173 шивачки от скандалната италианска фирма „Абонданца“, която не им е изплатила по две заплати от 2016 г., са подали заявление да получат възнагражденията си от фонда за гарантирани вземания, съобщиха от регионалното управление „Социално осигуряване“ в Кюстендил. След серия протести съдействие на работничките да получат заплатите си оказа националният омбудсман Мая Манолова. При протестите се разбра, че неиздължените сума са около 250 000 лева.

Сега се прави проверка на всеки конкретен случай, а през май т. г. ще стане самото изплащане на забавените почти две години заплати, прогнозираха от РУСО-Кюстендил. Някои от подалите заявление имат да получават по около 2 000 лева, ограничението обаче е, че по този фонд може да се изплащат до 1 300 лева, така че те няма получат остатъка. Последното заявление на работничка от фирмата е от петък.

Същевременно на фирма „Абонданца“ ЕООД, която вече не развива дейност, са издадени 12 акта за установяване на административни нарушения и за нарушения на трудовото законодателство. В сила са влезли и 12 наказателни постановления на обща стойност 60 000 лв., които са дадени за събиране на Националната агенция за приходите, казаха експерти. Последно представляващ дружеството бил Луиджи Каприоти, за когото се коментира, че напуснал Дупница и се установил областния град Кюстендил. И се занимавал пак с шивачество на обувки за Апенините.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене