„Благоевградска ВЕСТ“ на гости на Венета Ифандиева, председателка на дружеството на пчеларите в Благоевград „Акация”

Венета Ифандиева е родена на 20 юни 1947 година в кочериновското село Бараково, но живее в Благоевград. Работила е  във фирма „Биострой” ЕООД – Благоевград. Пчелинът на Венета се намира в близо до  Благоевград. Засадила е плодни дръвчета, храсти и тревисти растения, като по този начин има постоянен източник на цветен прашец за пчелите. Венета Ифандиева отскоро е председателка на дружеството на пчеларите в Благоевград „Акация”, което наброява 213 регистрирани членове и 2450 пчелни семейства. Тя е и кординатор за Югозапазна България на Националния съюз.  Отиваме на гости в домът на Венета Ифандиева. Посреща ни с мед и круши.

Разбрах, че обичате много да помагате на младите хора, които започват да се занимават с пчеларство.

– Да, така е! Всяка година им подарявам разни отвотки. Само преди няколко месеца 30 момчета изкараха курсовете за пчелари.

Къде се провеждат тези курсове?

– В Община Благоевград, благодарение на кмета Камбитов и София Янчева, които ни подсигуряват зала №5. Много сме благодарни на кмета, защото всяка година ни оказва помощ. По линия на пчеларството правим още много неща.

 

Изпита включва практика и теория, така ли?

– Да, каня от София професори и лектори, които обучават пчеларите. Скоро бяхме на едно събиране в Банско по покана на Сашо Рупчин…

Цялото интервю четете в печатното издание на „Благоевградска ВЕСТ“

 

Търсете „Благоевградска ВЕСТ“, безплатният вестник на Благоевград и региона !!!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене