ВИДЕО: В почти безлюдното село Гайтаниново почетоха Малка Богородица

В хаджидимовското с поетичното име Гайтаниново, където живеят около 40 човека, традиционно отпразнуваха днес Храмовият празник на параклиса „Пресвета Богородица – животоприемни източник“ или както е популярен тук днешният ден, „Малка Богородица“.  Защо и от кога е традицията в Гайтаниново да се отбелязва Малка Богородица, специално пред камарата на Топ Преса, разказа бившият жител Петър Жостов.

Празникът в Гайтаниново започна с църковно богослужение на което се черкуваха миряни не само от местни и бивши жители от селото но и от Гоце Делчев и от околните села. Осветен и раздаден бе и традиционен празничен курбан за здраве. Даренията, поднесени на храма като дар от вярващите християни бяха разиграни на търг а средствата ще бъдат вложени за поддръжка на параклиса.

По традиция, след църковните церемонии, започна и традиционното народно веселие по повод празника. Тази година, за гордост на селото, двете популярни певици с корени от Гайтаниново, Боряна Карпузова и Крисия Димитрова при съпровод на фолклорния състав „Щуро маке“ с ръководител Здравко Георгиев поддържаха празничното настроение на съборяните до късния следобед.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене