Без категория

Националния печат

печат

В.“Сега“

Мъж с откраднат ЕГН трябва да доказва, че е жив чрез съд

Има пробив в Единната система за гражданска регистрация и обслужване на населението (ЕСГРАОН), който позволява на измамници да вадят фалшиви актове за смърт и граждански брак. Това обяви адвокат Димитър Петров, който защитава станалия жертва на подобна схема Иван Кантарджиев. Юристът разказа скандален случай как човекът, чийто ЕГН е откраднат, се е превърнал в жертва на бюрократичната система.

1000 лв. средна заплата през 2016 г. прогнозира БАН

Безработицата ще остане висока, средната заплата, която бе 808 лв. през 2013 г., ще достигне 1000 лв. през 2016-а, а икономиката много бавно ще набира скорост. Това са прогнози от новия годишен доклад на Института за икономически изследвания на БАН.

Безработицата ще се задържи над 12% още поне 2 години, а икономическият ръст ще е слабичък – 2.4% догодина и 3% през 2016 г., тоест много под темповете преди кризата, смятат авторите на доклада, които вчера го представиха пред медиите.

Над 40 000 са местата за кандидат-гимназистите

Над 40 000 са местата в профилираните и професионални гимназии, които са обявили прием на ученици след VII клас. Това показва справка на министерството на образованието за план-приема за учебната 2014/2015 г., предоставена на „Сега“. Училищата в страната са планирали разкриването на общо 819 езикови и математически паралелки. Това означава, че ако класовете са от 28 ученици, в тях ще се обучават максимум 22 932 деца. Местата обаче ще са по-малко, тъй като заявките на повечето гимназии са за класове от по 26 деца.

В.“Монитор“

Крадат имане с фалшив брак и смъртен акт

Измамници крадат пари от заможни хора без наследници с фалшиви смъртни актове, алармира вчера на специална пресконференция адвокат Димитър Петров. Юристът разказа за престъпната схема, при която се злоупотребява с лични данни, пробива се националната система за гражданска регистрация (ЕСГРАОН) и след това месеци и години обявените за мъртви хора доказват, че всъщност са живи. Според Петров случаите вече са десетки.

Спират от движение ревящите мотори

Мотоциклетистите, които членуват в мотоклубове, обикновено са по-отговорни към карането и изрядността на моторите.Така изглеждат някои от уредите, с които ще измерват шума на колите и моторите. Ревящите пистови мотори, които си правят гонки по улиците на София и големите градове, ще бъдат спирани от движение. Машините развиват 17-18 хиляди оборота в минута и са с премахнати заглушители на ауспуха, което увеличава в пъти шума на  двигателя.

Лекуват болни деца със Стая за усмивки

Болни хлапета ще се лекуват в Стая за усмивки в педиатричната клиника на столичната Втора многопрофилна болница. Първата такава стая беше открита и осветена вчера в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Идеята е малките пациенти да прекарват престоя си в болницата в приятна среда, близо до обстановката у дома или в детската градина. Според психолозите така по-лесно малчуганите ще преодоляват страха от преглед или манипулация.

В.“Стандарт“

БАН: Продават пет банки до Коледа

Четири или пет банки ще бъдат купени от големи кредитни институции до края на годината. Това са онези трезори, които от няколко години имат големи загуби, като с придобиванията няколко кредитни институции ще увеличат своя дял на банковия пазар у нас. Това прогнозира доц. Георги Сарийски от Института за икономически изследвания (ИИИ) към БАН при представяне на анализ за състоянието на банковата система.

Министерско рамо за 5 чудеса

Двама министри удариха рамо на 5 от най-големите чудеса на България със съдействието на „Стандарт“. С домашно за Александровата гробница, вила „Армира“, крепостта „Лютица“, Нимфериума край Димитровград и светилището „Глухите камъни“ край Любимец си тръгнаха от вчерашната дискусия в Хасково шефът на икономиката Драгомир Стойнев и колегата му от културното ведомство Петър Стоянович.

Чакаме туристи от Ирак и Турция 

Ново генерално консулство на България в иракския град Ербил ще даде възможност за по-бързото издаване на визи за туристи от населения с кюрди. Това съобщи по време на форума „Чудесата на България“, организиран от „Стандарт“, зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев в отговор на въпрос от Хасковската търговско-промишлена палата. Нейният председател Янчо Янев поиска държавата да въведе визови облекчения за гости от Турция и иракски Кюрдистан.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене