Само някой, загубил дете или който не може да има свое, е разплаквал Цветан Цветанов

Сутрин, като се събуди, в леглото да се покатери София, е удоволствието, заради което Цветан Цветанов си позволява да не гледа напрегнато часовника. Най-близките около него слушат често истории не само за най-малката от трите му дъщери, която скоро ще е първокласничка, но и за каките Василена и Гергана.

Не е нужно обаче много добре да го познаваш, за да усетиш, че децата са това, което го разтапя. Този иначе всяващ респект мъж и първи изборджия на държавата пред малките откровено се разнежва. Цветанов може да бъде разплакан единствено от родители, които са изгубили дете или чиято рожба е станала жертва на насилие и посегателство.

На тези, които нямат шанса да заченат по естествен път, помага. И понеже няма как да го прави за всеки, направи възможно държавата да поеме 4 безплатни инвитро процедури, което дори записа в управленската програма на ГЕРБ.

Има енергия да обиколи само в рамките на месец цяла България и е научил поименно респектиращ процент от всички, вече надхвърлили 100 000, партийни членове. Човекът, който знае точния брой на дните, които прекарва Цветанов в пътувания из държавата, със сигурност е Деси. Тя е и по-железният войник от него в семейството, защото, ако заместникът на Бойко Борисов дисциплинира само с поглед депутатите на ГЕРБ, четирите жени вкъщи го правят великодушен, мек и въобще нормален мъж и баща. Невероятно, но ангажиментите му в политиката бетонираха връзката с Деси и след седмици двамата празнуват 25 години брак. Може би защото тя успява да го държи здраво на земята.

На него е кръстен

и един малък Цветан

С лични пари Цветанов помага на млада жена от полскотръмбешкото село Каранци да стане майка.

Преди 5 г. след 11 г. надежди Олга Николова му споделя проблема си: “И аз като всяка жена искам да стана майка.” Това става на 17 април 2013 г. Жената е кандидатствала по държавната програма инвитро, но е записана под номер 19904 в листата на чакащите.

На 9 юли Олга разбира, че Цветанов не я е забравил – 2000 лв. негови лични средства са преведени директно в столична клиника за инвитро. “Като получих документа за превода, се разплаках и казах, че ще имам син и той ще се казва Цветан”, вълнува се и днес Олга. Процедурата е извършена, а на 12 ноември тя вече е бременна. Срещат се отново, когато Олга е в напреднала бременност. Момченцето се ражда на 16 юли 2014 г. Кръщават го Цветан. За изписването в дома пристига детско креватче, количка и огромен кашон с памперси.

Цветанов за пръв път вижда детето през септември, когато е на 3 месеца. Влиза в първия магазин в градчето и му купува куп дрешки и подаръци. Дори предлага шеговито да му смени памперса – все пак е баща на 3 дъщери и е вещ в грижите за бебе.

Малкият Цецко вече е почти на 4 г. и при всяко идване във Велико Търново и Полски Тръмбеш, щом го види, Цветанов оставя всичко и отива да го прегърне и целуне.

Цветанов, благодарение на когото Олга и мъжът й станаха родители, гушка малкия Цветан.

“Този човек е страхотен, просто нямам думи да изразя благодарността си. Той беше единственият, който ми помогна да сбъдна най-съкровената си мечта – и на моята улица да изгрее малко слънчице. Това е най-истинският и човечен политик”, казва Олга.

Нели Петрова,

майката на

сгазената Лора:

Борис Велчев ми

каза: Цветанов е

голям мъжкар

Ето какво каза пред “24 часа” Нели Петрова от Варна – майката на сгазената на пешеходна пътека през лятото на 2011 г. Лора. Поради силата на разказа го предаваме без редакторска намеса:

НЕЛИ ПЕТРОВА

Не познавах г-н Цветанов, тъй като, преди да загине дъщеря ми, живеехме в чужбина, преди през 2012 г. да излезе решението, че нямам право да обжалвам делото, когато осъдиха условно момчето, което уби дъщеря ми. Само като име го бях чувала. Когато го призовах по телевизията като вътрешен министър да помогне, нямах и представа, че на другия ден ще ме потърси секретарката му. Помоли ме да ме свърже с министъра, който искал да говори с мен. При което той ме покани в София. Аз отидох при него в МВР. Спомням си много добре, че преди мен чакаха родителите, чиито две дъщери бяха изнасилени пред очите им в дома им, на които той също помогна (виж по-долу за сем. Ачови – б.р.). Аз плаках пред него много. Той ми обеща, че ще ми помогне, след което получих обаждане от тогавашния главен прокурор Борис Велчев, поканиха ме да посетя и него. Никога досега не съм го споделяла, но когато влязох при тогавашния главен прокурор, той се изрази така: “Цветанов е голям мъжкар. Ще направя всичко възможно да ви помогна!” След което ме изслуша и каза, че той ще направи, каквото е по закон, а вече дали ще се върне делото, зависи от съда. И делото бе върнато.

Никога не съм предполагала, че ще получа покана да стана народен представител.

Може би много хора не познават г-н Цветанов в такава светлина, но когато бяхме заедно всички родители със загинали деца, сме сядали с него в Бургас на кафе, говорили сме си съвсем нормални неща. Той дори е плакал заедно с нас, когато и ние сме плакали.

За мен лично г-н Цветанов е човек с голямо сърце, който винаги гледа да помогне на хората и винаги се отзовава. Колкото и пъти да съм ходила да го помоля – за параклис, за църква, на хора да помогна, винаги ми е давал срещите, които съм искала, и винаги е помагал на хората. За съжаление, много хора се възползват от добрината му и най-вероятно той страда от това, но не го показва. Пред нас никога не се е оплакал и никога не е казал лоша дума за никого. Като колеги в парламента имаме много добри отношения. Нямам никакви притеснения да споделя с него наблюдения или нещо, което са ми казали хората от моя избирателен район. И той ме е търсил да помагам на хора от моя регион, които пък са се свързвали с него.

За тези 6 г., откакто го познавам, аз лоша дума за Цветанов не мога да кажа.

С дарение от него

децата с аутизъм

имат свой център

Първият специализиран за деца с аутизъм център у нас е изграден изцяло от Цветан Цветанов. Той е в кв. “Горубляне” и в него поведението им се моделира към социално приемливо, за да се улесни тяхната интеграция.

30 деца посещават центъра, в който по единствената програма в световен мащаб по приложен поведенчески анализ АВА (applied behavior analysis) чрез обучени и сертифицирани специалисти се модифицира поведението на деца с аутизъм към социално приемливо и така те получават шанс за социална интеграция и включване в обществото.

За 50-ия си рожден ден Цветанов моли гостите си да идват без подаръци и цветя, а вместо това да дарят за изграждането на центъра.

“Сградата, която ни предостави Столичната община, нямаше канализация. Г-н Цветанов дари за нас и за още две каузи за деца всичките 50 хил. лева, които събраха гостите му, признателна е Владислава Цолова, основател на сдружението “Стъпка за невидимите деца на България”. С аутизъм е синът Мартин Дипчев

МАРТИН ДИПЧЕВ

, който днес е почти на 18 г. (на снимката). На 29 септември същата година центърът, който е мечтата на Цолова, е готов и открит.

Помага на ученици да

са по стъпките на Ботев

За 4-а поредна година Цветан Цветанов ще подкрепи финансово ученици от всички търновски училища, които желаят да се включат в една от най-родолюбивите прояви у нас – Националния поход по стъпките на Ботевата чета.

Благодарение на него за поредна година над 50 търновски младежи ще преминат по 120-километровата алея на безсмъртието от козлодуйския бряг до връх Околчица. В похода ежегодно се включва и самият Цветанов. Този поход има изключително важно значение за патриотичното възпитание на младите хора, убеден е председателят на най-голямата парламентарна група, а децата и ръководителите им знаят, че могат да разчитат на него.

Със събраните вместо подаръци пари от рождения си ден преди 2 г. помогна на търновската група за 70-ото издание на похода, и то не просто да покрие разходите си по време на 5-дневния поход, но и да се снабди с екипировка, с която и занапред младежи да се включват в проявата.

За 4-а поредна година Цветан Цветанов ще подкрепи финансово ученици от всички търновски училища.

Анчови, чиито деца насилиха пред

очите им: Само той ни подаде ръка!

След като вижда съдийката Мирослава Тодорова по телевизията, Марина сяда и пише имейл до вътрешния министър Цветан Цветанов. Това е жената в семейство Анчови, които през 1998 г. преживяват най-големия ужас – маскирани влизат в дома им в село Чепинци. Делото вече се е точило 12 г. и жената е тотално обезверена – помощ не очаква отникъде. Не очаква реакция и на този имейл на отчаянието, който праща на Цветанов, още по-малко – толкова мигновена. Още на следващия ден обаче звънят от кабинета на МВР шефа. Уговарят си среща, Марина и Веско Анчови

МАРИНА И ВЕСКО АНЧОВИ

отиват при него и му разказват ужаса си.

“Г-н Цветанов беше единственият човек, който се отнесе с разбиране и ни подаде ръка в този труден за цялото семейство момент. Ужасът, който преживявахме толкова години, през които никой не се осмеляваше да посочи и да каже: “Да, това са престъпниците, извършителите на това гнусно деяние! -, до сълзи се трогва жената. И не намира думи да изкаже колко е благодарна на зам.-шефа на ГЕРБ: – Единствено и само г-н Цветанов ни обърна внимание, чисто човешки се отнесе към нас и ни съдейства. Единственият, който беше до нас. Благодарение на него са осъдени виновните. Ако той не беше вдигнал шум и не се беше разбрало за това престъпление, справедливост нямаше да има и до днес. Много сме му благодарни, защото в годините, в които се водеха и следствието, и делото, минахме през различни инстанции – градски, военен, военно-апелативен съд, ВКС. Навсякъде едва ли не се опитваха да оневинят виновните. Никой не искаше и не смееше да осъди въпросните неща. Единствено само г-н Цветанов повярва в нас, въпреки че бяхме писали много пъти жалби къде ли не – и до ВСС, и до инспектората, навсякъде. Навсякъде отговорите бяха безлични, бездушни, просто отбиване на номера. Много сме му благодарни, като човек нямам думи за него… Превъзходен човек! Беше съпричастен във всяко едно отношение, за всичко, което преживяхме и най-вече децата ни. Г-н Цветанов даже плака в ефир в знак на съчувствие към кошмара, който преживяхме.”

Отвличаният Киро Киров

КИРО КИРОВ:

Той води операцията по спасяването ми

Разкриването на бандата за отвличания “Наглите” е абсолютна заслуга на Цветан Цветанов. Изказвам му специални благодарности.

Това каза пред “24 часа” бизнесменът Киро Киров, който през 2009 г. – в началото на първия управленски мандат на ГЕРБ, бе похитен от Наглите и държан 17 дни в плен.

Заради отвличането е имал много срещи с Цветанов, който като силов вицепремиер и вътрешен министър води операцията по спасяването му. “Невероятно отзивчив е, отворен и винаги открит за разговор. Обяснява всичко пространно и точно – как е организирана операцията по задържането, какво е направил той, кой се е включил”, казва Киров за Цветанов.

В мъчителните дни на неизвестност и игра на живот и смърт със сина му Иван неотлъчно са тогавашният МВР главен секретар Калин Георгиев и психолог, които оказват на момчето и въобще на цялото семейство едва ли не денонощна помощ, дават му информация и съвети как да действа, слагат му денонощна охрана.

Киров споделя впечатленията си през годините за човека, когото всички наричат “дясната ръка на Бойко Борисов”. Цветанов бил тих и притеснителен човек в началото – още в МВР, вече на път за Столичната община, където в периода 2005-2006 г. бе зам.-кмет на София. “Израсна много. Днес е оратор, има мнение по всички въпроси”, хвали го бизнесменът.

Рекламната фирма на Киров отпечатва картичките, които Борисов разписва като кандидат-кмет на София през 2005 г.

“Аз поддържах връзка с Цветанов от онова време, когато се подготвяше създаването на ГЕРБ. Видях при него един проект на лого на партията. Хич не го харесах и му го казах директно. Той ме попита: “Добре, какво да направим?” И Киров казал какво – намира професионалисти, които праща при Цветанов, и те изготвят истинското лого на ГЕРБ – това, с което партията стартира на 3 декември 2006 г. и с което е и до днес. И Борисов, и Цветанов харесват работата на специалистите, препоръчани от Киро Киров. Без да влиза в партията, понеже е достатъчно ангажиран с бизнеса си, той бе гост и учредител на ГЕРБ, и то от първия ред.

Лична кауза му е да

запази българския дух

С афинитет към запазването на българския дух, култура и идентичност, една от първите задачи на Цветан Цветанов в 44-ия парламент е да съдейства за отпускането на средства за ремонт на пътя до Преображенския манастир.

Ден след миналогодишния празник на Велико Търново Цветанов и областният лидер на ГЕРБ и кмет на старопрестолния град Даниел Панов палят свещички в уникалния храм, строен през 1360 г. Черквата с изящни стенописи, дело на прочутия възрожденец Захарий Зограф, изписал на фасада Колелото на живота, е една от малкото у нас, запазени в автентичния си вид. Преображенският манастир е не само любимо място за миряни от околностите, но и атрактивна дестинация за български и чужди туристи. Единственият път до светата обител обаче е разбит. 2,5-километровата отсечка не е ремонтирана от десетилетия. Пътят е построен през 1935 година, като единственият ремонт, който е правен, е полагането на тънък слой асфалт през 70-те години, обяснява игуменът отец Георги, който вече почти 30 години е в манастира. Цветанов поема личен ангажимент. Не след дълго са отпуснати 250 000 лв. за трайно възстановяване на общинския път. Целевият разход е одобрен на заседание на кабинета, след като проектът първо получава зелена светлина от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Отпуснатите средства обезпечават напълно необходимите дейности, които включват фрезоване на старата настилка, изграждане на пътни банкети и отводняване, както и полагане на ново асфалтово покритие.

С игумена на Преображенския манастир отец Георги и кмета на Велико Търново Даниел Панов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене