Пламен Орешарски: Важно е да се даде възможност на младите хора да стартират своята кариера

Пламен Орешарски

Ласло Андор: Даваме висока оценка за плана на правителството за реформи в администрацията ижелаем успех при неговото реализиране

 Благодаря за личния принос на еврокомисар Ласло Андор за разработването на програмите за младежката безработица, както и за изключително позитивната му позиция по отношение на отварянето на трудовите пазари. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с еврокомисаря, отговарящ за заетостта, социалните въпроси и приобщаване Ласло Андор. По време на разговора си в Министерския съвет двамата обсъдиха въпроси, свързани със структурната безработица, както и с пенсионната реформа в България, която в момента се актуализира и ревизира. „На този етап вървят интензивни обсъждания и със социалните партньори, така че да имаме по- ясна визия тази есен“, отбеляза премиерът Орешарски. Обект на коментари на срещата бяха и въпросите, свързани с интеграцията на бежанците и на ромите.

В рамките на разговора си с европейския комисар премиерът Орешарски отбеляза, че България е измежду страните със сравнително висока младежка безработица и за страната ни е важно да се даде възможност на младите хора да стартират своята кариера. Министър-председателят акцентира върху усилията на кабинета, с които се насърчава икономическото възстановяване. По думите му това е от значение за решаването на социалните проблеми, включително и тези, касаещи заетостта.

„Европейската икономика излиза от една дълга рецесия, но същевременно безработицата продължава да е значителен проблем в редица държави-членки на ЕС, включително България“, заяви по време на брифинга в Министерския съвет еврокомисарят Ласло Андор. „По отношение на младежката безработица предложихме общоевропейска схема, която се казва „Младежка гаранция“. Нейната реализация е много важна за България. Тя дава допълнителна финансова подкрепа от ЕС. Този проект е свързан и с важни реформи по отношение на заетостта и професионалната квалификация. Време е за действие от страна на ЕС, ние трябва да се справим с безработицата в много по- широк мащаб и да сме сигурни, че фискалната и парична политика в ЕС ще бъде в съответствие със стабилното възстановяване на икономиката. Трябва да продължим с по- добър дневен ред за икономически просперитет и социално включване“, каза г-н Андор.

„Даваме висока оценка за плана на правителството за реформи в администрацията ижелаем успех при неговото реализиране“, отбеляза еврокомисар Андор по време на срещата. Министър-председателят Орешарски благодари за оценката и също подчерта, че кабинетът ще се фокусира върху изпълнението на набелязаните мерки.  Той изтъкна, че в обществото има ясно разбиране за необходимостта от подобряване на административните услуги.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене