На Велики четвъртък! Кметът Апостол Апостолов и деца от Симитли боядисаха първите червени яйца на площада в града

Десетки деца заедно с кметът на Симитли Апостол Апостолов боядисаха първите червени яйца на днешният Велики четвъртък.

На Велики четвъртък! Кметът Апостол Апостолов и деца от Симитли боядисаха първите червени яйца на площада в града

Малчуганите от Дневният център за деца с увреждания „Слънчев ден“, училището и детска градина “ Радост“ в крайпътната община се събраха на площада в Симитли още от ранни зори, за да спазят традицията по боядисване на първото червено яйце.

Всички заедно се забавляваха под ритмите на забавни детски песни на площада.

На Велики четвъртък! Кметът Апостол Апостолов и деца от Симитли боядисаха първите червени яйца на площада в града снимка 1

В инициативата на децата се включиха и госпожите им, които старателно и с внимание разясниха на най – малките, какво всъщност символизира червения цвят, и защо първото великденско яйце се боядисва в червено и то именно днес.

„Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се рисува кръст върху челата на децата, а след това и на другите членове от семейството.

На Велики четвъртък! Кметът Апостол Апостолов и деца от Симитли боядисаха първите червени яйца на площада в града снимка 2

Първото боядисано яйце се запазва до следващия Великден. Смята се, че то носи здраве, късмет и щастие.

Второто яйце също трябва да е червено. То се оставя в църквата след литургията в нощта срещу Великден. Останалите всеки може да боядиса по свой вкус”, обясни на децата и кметът Апостол Апостолов и пожела на всички здраве, червени бузки и късмет.

На Велики четвъртък! Кметът Апостол Апостолов и деца от Симитли боядисаха първите червени яйца на площада в града снимка 3

След като приключиха с боядисването, всички великденски яйца, заедно с козунаците, учениците от училището и читалищните работници подариха на потребителите на Центровете за настаняване от семеен тип в гр. Симитли.

Те от своя страна благодариха за благородния жест и пожелаха на всички сръчни деца, изработили яйцата, весели великденски празници.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене