Избират най-герест и гласовит петел на дефиле в Симитли

Петли за поредна година ще са на дефиле в центъра на град Симитли, за да покажат кой е най-напет и кой кукурига най-силно. Срещата на пернатите мъжкари ще е навръх Великден, неделя, от 10.30 часа. Палитра от птици ще украси площада – ще участват старите познайници на публиката – петелът с червения гребен от Брежани, коприненият петел от Сушица, екзотичният от Полето.

Ще има птици от всички населени места на община Симитли. За най-гласовитите, най-перестите, най-екзотичните и най-атлетичните петли ще има медали. Право на участие има всеки мъжага от кокошарник в региона.

Преди дефилето на петли, деца ще се състезават с колела по трасе с препятствия. Състезанието е за майсторско каране с „опасен товар” – сурови яйца. Веднага след дефилето на пернатите у традиционната борба с великденски яйца, след което мъже ще мерят сили в състезание за теглене на яйце-гигант. Предизвикателства има и за дамите – надиграване  с ръченица. Веднага след великденските игри самодейните танцови състави и изпълнители от община Симитли ще изнесат голям спектакъл.

Община Симитли организира първия по рода си парад на петлите през 2012 година. Идеята за организацията тогава бе провокирана от вечния спор „Кое е първо? Яйцето или кокошката?” и фактът, че в защита на която и да е от теориите всеки забравя колко важна роля за популацията на пернатите и появата на пиленца има петелът. Тогава над 200 мъжкари от кокошарниците се събраха за дефилето.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене