Мартин Филипов-Марто Дебелия пак застана на подсъдимата скамейка

Ден след погребението на жена си благоевградският сутеньор Мартин Филипов-Марто Дебелия пак застана на подсъдимата скамейка.

Той бе докаран от Бобовдолския затвор за делото за държане на наркотици, което му бе образувано паралелно с това за трафик на проститутки. Заседанието обаче се провали за втори път, тъй като най-атрактивната „жрица на любовта” Вероника Н. не е открита на адреса и телефона, които е посочила в свидетелските си показания в досъдебната фаза.

Оборотната перничанка „Мис Силикон“, която е студентка по право и кара джип БМВ, подарък от богат бизнесмен, е разпитана като свидетел на делото за сводничество срещу Марто Дебелия и уличените за негови покровители, ексченгетата Петър Кънев и Стефан Филипов, което върви от една година по съкратената процедура при закрити врати.

Тъй като прокуратурата държи на разпита Вероника, съдия Кристина Панкова изиска информация за евентуалните й телефони от трите мобилни оператора и отложи делото за друга дата.

Припомняме, че предходното заседание се провали по същата причина – нередовно призоваване на свидетелката. Вчерашната дата на заседанието пък бе съобразена с учебните занимания в затвора на подсъдимия Мартин Филипов, на когото предстоеше контролно по български език и литература.

Той е обвинен за незаконно държане на 0,04 грама кокаин на стойност 7,60 лв., открит в стая на хотел „Рио“ при полицейския щурм на 1 юни 2016 г. Дрогата е намерена при огледа на стаята, ползвана от Марто Дебелия и приятелката му Гергина Добрева. През разслeдващите момичетата, които правили секс за пари, обяснили, че сутеньорът ги дрогирал, за да бъдат бодри и да приемат повече клиенти. В повечето случаи жените били принуждавани да поемат наркотици след заплахи.

Така се случило и на 31 май 2016 г. вечерта, когато три от тях взели кокаин, който сводникът наредил на линийки върху чиния. След като дрогата била взета, той прибрал чинията в гардероба на стая № 5 и наредил да не се пипа.

Преди три дена една от жените на сводника – София, почина на 38 години от инфаркт. Марто Дебелия се прости с майката на двамата си синове с разрешение на съдия Екатерина Николова. Конвоирането му от Бобовдолския затвор за погребението се оказа голям екшън, тъй като в последния момент се разбрало, че няма да бъде в Благоевград, а в Сандански. Марто Дебелия бил на косъм да се размине с погребението, тъй като съдебната охрана имала правомощия да го откара само до следствения арест, но не и до гробищата. Съдия Николова се обърнала за съдействие към полицията и срещнала голямо разбиране от зам. директора на ОД на МВР – Благоевград Георги Кьосев, който реагирал професионално и изпратил служители от РУП – Сандански да вардят Марто Дебелия да не избяга.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене