Без категория

Националния печат

печат

“Труд”

Спринт за 8,7 милиарда: Усвояваме по 458 млн. лв. на месец или ги губим

Около 8,7 млрд. лв. по европроекти трябва да бъдат усвоени до края на октомври 2015 г., за да не бъдат загубени. Това показват последните публикувани данни за изпълнението на всички европрограми. Така за всеки от 19-те месеца трябва да се плащат средно по 458 млн. лв., ако България иска да усвои всички пари по европрограмите. Това е със 122 млн. лв. повече от средния месечен резултат през най-силната засега година в усвояването на европарите – 2013-а. Тогава бяха плащани средно по 336,6 млн. лв. на месец.

“Капитал Daily

Лекарите излизат на протест на 15 май

Съборът на съсловната организация на лекарите – Българският лекарски съюз (БЛС), реши, че на 15 май медиците ще участват в Деня на протеста на европейските лекари, а до края на май ще организират и национален протест. Исканията са за незабавна актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и отмяна на постановлението, с което болниците получават лимит за прием и работа всеки месец.

“Сега”

Свързани фирми печелят проектите за фотоволтаици по селската програма

Свързани фирми са оплели процедурите за изграждане на фотоволтаични централи по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). От публичния регистър на сключените договори личи, че част от компаниите са ползвали един и същ проект, като са го прокарвали нееднократно през свързани с тях фирми. Формални нарушения на правилата обаче няма, защото ограниченията са заобикаляни чрез регистрацията на компаниите на други лица, често младежи.

6000 деца в София не успяха да получат място в яслите

Проблемът с недостига на места в детските заведения остава най-сериозен при яслите, признаха от Столичната община в коментар на резултатите от първото класиране за учебната година от септември. И тази година 6000 деца на възраст от 10 месеца до 3 години не попаднаха в листата за ясла, което означава, че техните родители ще трябва да се спасяват с алтернативни варианти – роднини или частно заведение. Родителите с късмет получиха по електронен път уведомления в събота и до 23 май трябва да запишат децата си, след това губят мястото си. Второто класиране е на 24 май. За него останаха над 400 свободни места, но от общината очакват те да се увеличат.

“Стандарт”

Махат от БДЖ 700 чиновници

Близо 700 чиновници от БДЖ трябва да бъдат съкратени, за да се спаси дружеството. Сега администрацията на закъсалата държавна компания наброява над 1200 души. „Според мен това число не трябва да е по-голямо от 400-500 души“, заяви пред „Стандарт“ транспортният министър Данаил Папазов. Целта на съкращенията е да убедят кредиторите, че „Холдинг БДЖ“ полага усилия за намаляване на разходите.

5000 в паника за отровена вода

5000 жители на три села край Панагюрище са в паника, че питейната им вода е отровена. Съмненията тръгнали, след като е открита мъртва риба в река Луда Яна. Хората пият вода от кладенци, които са на метри от бреговете на реката. Над селата Баня, Бъта и Попинци е хвостохранилището на миннообогатителния комбинат „Асарел Медет“. Оттам неведнъж са отравяли реката.

“24 часа”

Пускат домашно сирене вече и в ресторанта

Предлагането на домашно сирене в ресторантите ще стане законно, а млечни продукти ще може да се произвеждат и продават не само от големите предприятия. Промени в наредбата за директни продажби допускат сирене и кашкавал от овче, козе и биволско мляко да може да се правят от мобилни мандри дори на самото пасище.

“Монитор”

13 000 учители на уроци срещу агресията в час

13 000 учители ще бъдат обучени да разпознават дали децата в класа им са жертва на насилие или самите те са агресори. Това предвижда проектът „Обучение на педагогически специалисти за превенция на училищното насилие, агресията и други негативни прояви” на образователното министерство. Преподавателите ще бъдат обучени да се справят с агресията на учениците си и как да реагират при конфликт сред децата, така че да бъдат избегнати усложнения.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене