Съда взе решение по делото срещу депутата Гамишев! Осъден е! Той : Ще обжалвам, на всеки може да се случи!

Гоцеделчевският депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев бе осъден на 2 го­дини условно и лишен за 3 години от шофьорска книжка заради пътен инцидент със загинал пешеходец. Присъдата постанови състав на Ок­ръжен съд – Благоевград, председа­телстван от Атанас Маскръчки.

Народният представител бе признат за виновен, че по непред­пазливост ноември 2014 г. на пътя за село Копривлен е блъснал с джипа си „Хюндай“ Иван Жбантов, който с двамата си братя разговарял със спрял на пътя багерист. След инцидента Димитър Гамишев веднага помогнал да бъде отка­ран в болница пострадалият, който след това е транспорти­ран за лечение в „Пирогов“, където починал след около месец.

Припомняме, че по искане на главния прокурор бе свален де­путатският имунитет на Димитър Гамишев, за да се гледа делото. В хода на наказателния процес бяха разпитани свидетели и приети две автотехнически ек­спертизи. Заради противоречия

между единичната и тройната експертиза по отношение на скоростта на автомобила бе до­пуснато арбитражно заключе­ние от вещото лице проф. Карапетков. Според неговите изчис­ления шофьорът на джипа „Хюн­дай“ е карал със скорост около 63 км/час и когато видял хора на пътното платно, натиснал аварийно спирачки и завил во­лана наляво. Единият от тях – Атанас Жбантов, успял да се спаси, но брат му Иван е бил ударен.

Вещото лице е приело, че ударната сила е била напред и надясно, на около 10-20 см от осовата линия в дясната лента. Водачът е реагирал със закъс­нение от 1 секунда, автомоби­лът се е движел върху почистен асфалт, не е загубил устойчи­вост и не попада в така нарече­ната „опасна зона“. За да она­гледи механизма на пътнотран­спортния инцидент, вещото ли­це изготвило компютърна симу­лация. След подробните му об­яснения в съдебна зала послед­ваха серия от въпроси от стра­на на защитата за това, че ек­спертът не е ходил на местоп­роизшествието и не е правил ог­лед на автомобила, а е изготвил заключението си въз основа на материали от досъдебното производство – полицейски про­токоли, снимки, разпити на сви­детели. Оказа се, че от самото произшествие няма протокол, тъй като до идването на поли­цаите пострадалият е вдигнат и откаран в болница.

Адвокат Мария Михайлова поиска експертизата да не се приема, тъй като е непълна, а ве­щото лице е работило избира­телно – без да вземе предвид на­личието на багер и зацапването на дясната лента за движение, без да отчете големината на пар­четата от автомобила, които са изпаднали при сблъсъка, а из­числението на удара не корес­пондирало с движението на пе­шеходците. Всичко това било в ущърб на подсъдимия, поради което защитата поиска нова тройна експертиза, но прокурор Ирина Аспарухова и адвокат Пенко Ненов, представляващ гражданските ищци, не се съг­ласиха.

Съдебният състав, председа­телстван от Атанас Маскръчки, прие експертизата на проф. Ка- рапетков и отказа да назначи нова, след което не уважи но­вите доказателствени искания на защитата – да се провери да­ли ПТП-то е станало в населено място и кой е собственик на пътя – общината или държава­та.

Присъдата ще бъде обжалва­на пред Софийски апелативен съд. В хода на делото наследни­ците на Иван Жбантов не са предявили иск за обезщетение, тъй като предпочитат да заведат гражданско дело след приключ­ване на наказателния процес.

Много съжалявам за станалото, на всеки може да се случи. Ще обжалвам присъдата, беше първия коментар на Гамишев след присъдата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене