Жителите на сатовчанското село Осина са в ПАНИКА! Свлачищата се активизираха

Близо три години жителите на сатовчанското село Осина чакат държавата да си свърши работата и да отпусне средства за укрепване на две опасни свлачища. Още пред 2015 година проектите за ремонтните дейности са одобрени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, но пари така и не са отпуснати.

В Осина чакат със страх всеки пролетен дъжд. Първото свлачище е надвиснало над десетина къщи, в които вече има процепи от 10 до 15 сантиметра. Периметърът му е 30 дка. 34 000 лв са отпуснати за проучване, заключението е, че спешно трябва да се направят дренажи заради подпочвените води. Проектът е на стойност 162 000 лева.

Второто свлачище е „изяло” половината път, който е единствената връзка на населеното място с останалия свят. По този път всяка сутрин пътува ученическият автобус с деца, които отиват на училище в общинския център Сатовча. Има реален риск целият път да пропадне, тъй като ежедневно по здравото засега платно се движат камиони и тирове на дървопреработващи фирми

И за това свлачище има изготвен и одобрен проект още през 2015 година на стойност близо 800 000 лева, но пари така и не са отпуснати.

„Реакция от държавата няма. Явно че чака да стане някоя беля и тогава ще ни обърнат внимание. Идват пролетните дъждове, положението е повече от сериозно, няма как да не сме притеснени”, признава кметът Славчо Хаджиев.

„Всяка сутрин слушам по телевизиите регионалния министър Николай Нанков, който обяснява как държавата ще стори магистрали. Дават се пари за нови пътища, а в същото време села са на път да останат откъснати от света заради липса ан средства за ремонти“, подчерта кметът на Осина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене