Правителството дава 15 млн. лева за заплати на надзирателите

Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за служителите на затворите. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на правосъдието Цецка Цачева.

„Синдикатите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ бяха в протестни действия за изпълнение на исканията им по отношение на изравняване на възнаграждението с колегите им от МВР. В края на миналата седмица настъпиха добрите промени. Представителите на синдикатите приеха първоначално предложените им 6 млн. лв. за изравняване на базата или специфичните условия на труд. След този частичен напредък, във вчерашния ден бяхме поканени от Бойко Борисов, който предложи по ред определен съвместно със синдикатите и администрацията на Министерството на правосъдието да се извърши увеличение в размер до около 15 млн. лв. общо с тази сума от 6 млн. лв.“, коментира Цачева.

По думите ѝ след това със синдикатите са провели работна среща в Министерството и са се уточнили за конкретен график, който поетапно да изпълняват.

„Благодаря, както на премиера Борисов затова, че исканията на синдикатите бяха чути, така и на самите ръководства на синдикалните организации за това, че в нито един момент не спряхме диалога и търсихме възможните варианти за решаване на исканията им“, каза още Цачева.

И направи едно много важно уточнение – че увеличението на заплатите на служителите в затворите ще бъде само за тези, които работят в най-тежки условия: „Увеличението на заплатите ще е за хората, които пряко са в контакт с лица, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода“, т.е. тези, които са с най-тежка трудова функция, бих казала и най-непривлекателна. „Непривлекателна е, защото текучеството за тези позиции е голямо. Непрекъснато се обявяват конкурси за свободните бройки, заемат се, но след месец-два млади хора търсят друга реализация“.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене