Без категория

Преглед на националния печат

печат

“Капитал Daily”

Идва ли поредният предизвестен ключов избор в съдебната система?

В четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) ще избере ръководител на най-важното звено в държавното обвинение – най-голямата окръжна прокуратурата в страната, ключовата Софийска градска прокуратура (СГП). Това е структурата, която наблюдава най-важните разследвания в държавата – за корупция по високите етажи на властта, за престъпления извършени от хора с имунитет, финансово-данъчни измами, разследванията водени от ДАНС, за измами с еврофондове и т.н.

 Труд”

Оградата с Турция ще е готова до април

До края на този месец се очаква да започне изграждането на съоръжението по границата с Турция, съобщи военният министър Ангел Найденов. МВР е предоставило всички необходими документи на 30 декември 2013 г. Заради забавяне в изготвянето на книжата бе блокиран стартът на градежа на оградата с близо два месеца.

Сидеров към полицаи: Боклуци, мафиоти, ще ви изчистя!

Защо главният прокурор Сотир Цацаров иска от Народното събрание разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Волен Сидеров?

Депутатите са наясно с това, след като председателят на парламента Михаил Миков разпрати на четирите парламентарни групи копие от искането на Цацаров.

 “Стандарт”

Връщаме всички заеми без такси

Идва краят на заробващите такси за предсрочно връщане на ипотечен заем. Това ще стане с промени в закона за кредитните институции. Той беше гласуван вчера в парламента, но поправките ще се направят преди второто четене. Подобно на потребителските, и жилищните кредити ще могат да се издължават без оскъпяване, с изключение на първата година.

Чакаме 2 г. за ново лечение

Нови правила за лечение одобри кабинетът. Според тях 2 години ще трябва да чакат някои болни, за да попадне диагнозата им в списъка с безплатните лекарства. Причината е, че правителството одобри веднъж на толкова време да се прибавят нови заболявания, за които здравната каса да плаща медикаменти.

Кметове с клетва за вярност към Станишев

Черен се оказа вторникът за кметовете на БСП заради публичната изява на националната инициатива АБВ и обявяването на алтернативната евролиста. Отлично информирани източници споделиха за „Стандарт“, че градоначалниците масово спрели предварително планирани командировки до София, за да не бъдат заподозрени в завера с азбукарите. И пратили на жълтите павета свои заместници и чиновници от общините.

 “Сега”

Кабинетът видя добра новина в неизпълнението на приходите за 2013 г.

Невероятно, но факт – неизпълнението на приходите в бюджет 2013 г. се оказа добра новина за правителството. По неокончателни данни заложените приходи няма да бъдат изпълнени с около 200-250 млн. лв. спрямо планираното. И това става въпреки актуализацията на бюджета в средата на годината, когато постъпленията бяха намалени с 207 млн. лв. И премиерът Пламен Орешарски, и финансовият министър Петър Чобанов разтълкуваха тези данни като успех на правителството.

Държавата дисциплинира болниците за сметка на пациентите

Мерки за затягане на финансовата дисциплина в здравеопазването, които може да рефлектират сериозно върху възможностите за качествено лечение на българите, прие вчера кабинетът. В тях се предвижда на лечебните заведения да се забрани да сключват договори с НЗОК избирателно само за клинични пътеки за по-леки случаи, изискващи по-кратък престой, които са по-изгодни във финансово отношение.

Правителството прие скандалния НК, за да се хареса на Брюксел

Проектът за нов Наказателен кодекс (НК), който получи остри критики от юристи и от неправителствения сектор заради скандални текстове в него, вчера изненадващо беше гласуван от правителството набързо и без много дебати. Внасянето му не беше предвидено в дневния ред на кабинета, което означава, че се е случило нещо извънредно.

 “Монитор”

200 с домашно обучение, вземат диплома от Оксфорд

Домашните ученици у нас се обучават онлайн по програмите на Оксфорд и ще получат престижна диплома. След завършването на всеки курс те получавали сертификати, които удостоверявали знанията на децата. Това съобщиха вчера от „Асоциацията за домашно образование”. Според тях над 200 семейства са избрали да обучават децата си в домашни условия.

Министри на съд, ако пилеят държавни пари

Министри, чиновници и представители на съдебната власт вече няма да се отървават само с глоба, а ще бъдат съдени, ако са пилели безразборно държавни пари. Това е записано в новия Наказателен кодекс, приет на вчерашното заседание на кабинета.

Пишман шофьорка бърка спирачка с газ

18-годишна шофьорка сбърка педала на спирачката с този на газта и се вряза с аудито си в сладкарница. Само сантиметри делели мощната кола от вратата на заведението.

Катастрофата станала около 12 часа вчера. Току-що взелата книжка Виктория М. загубила управление на мощната кола и я забила в бетонната колона на сладкарница “Славянка” в центъра на Благоевград.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене