12-годишна от Петрич стана булка, осъдиха младоженеца условно

Венко СТЕФАНОВ
12-годишно момиче от Петрич пристана на пълнолетен ром от циганската махала. За това престъпление съдът в Петрич го призна за виновен и осъди Кемел В. Ж. условно на шест месеца с тригодишен изпитателен срок. Той заживял с непълнолетното момиче в дома си на улица „Осогово“ в ромската махала на семейни начала, което е престъпление по чл. 191 ал. 3 във вр. с ал. 1 от НК. Малката булка Р. М. Г. обаче признала пред съдията докладчик по делото, че тя доброволно е отишла в дома на жениха. Младоженецът сключи споразумение с районна прокуратура, което съдия Мая Банчева одобри.
Съдът постанови още, че докато тече изпитателния срок на подсъдимият няма да се налага възпитателна мярка.
Момичето доскоро е учило в трето основно училище „Г. Делчев“ в Петрич.
Според директора му тя е била усърдна ученичка, но в същото време и красавица. Последното вероятно е причината тя да се омъжи толкова рано, въпреки че това не е рядкост за етноса.

 

Църква с ценна икона на свети Георги в Якоруда се нуждае от ремонт.

От спешен ремонт се нуждае църквата „Свети Георги Победоносец” в град Якоруда. В молитвения дом са избили течове, които трябва да бъдат отстранени. В последните години църковното настоятелство извърши ремонтни дейности на покрива и стените. „Помагат ни и Неврокопска епархия, и Комисията по вероизповедания към МС с финансови средства. Вярвам, че ще успеем да съберем необходимата сума, за да продължим с ремонтите”, коментира Ваня Гатдерова, член на църковното настоятелство.
Светата обител, която носи името на свети Георги, бе построена в местността Якорущица преди години върху основите на древен храм, запален от еничарски корпус през 1666 година, а свещениците били избити. Част от основите бяха запазени, както и старите кръстове. При строителството работниците се натъкнали на християнски гробове и човешки кости. В църквата има костница с тленните останки на свещениците, които са загинали за християнството.
Християни и мюсюлмани заедно се събират на храмовия празник. Още от древността християните тук правят на Гергьовден десетки курбани, които раздават на близки, приятели и бедни.
В града идват специално за празника стотици миряни не само от съседни общини, но и от всички краища на страната, и от чужбина. Старинната икона на светеца се пази от 1863 година и помага на вярващите за изцеление.

Лекотоварен автомобил„Ивеко“се заби в канавка на пътя за село Ръждак, шофьорът МиланЯнкулов се отърва с уплаха.

Венко СТЕФАНОВ
Лекотоварен автомобил марка „Ивеко“ се преобърна в канавка на пътя за петричкото село Ръждак. Инцидентът станал призори около 3. 30 часа в неделя, ден след националния празник. Шофьорът на бусчето Милан Янкулов загубил управлението му заради хлъзгавия път и се прекатурил в близката канавка, информира шефът на петричката пожарна ст. инспектор Стоян Тилев вчера. Екип на РСПБЗН-Петрич се отзовал на сигнала за помощ, като е оказана помощ на пострадалия петрички шофьор. Лекотоварния автомобил е издърпан с въжета и вкаран отново на пътя. Спасителната операция е траела само няколко минути, като за щастие шофьора не е пострадал сериозно. Той се е отървал единствено с уплаха, поясни Тилев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене