Гавра с паметта на благоевградска културна легенда?

Тодор ТОДОРОВ
(Продължение от миналия брой!)

Крум Дерменджиев сам създава паметника си на Гоце Делчев, ето как го заварва приемателната комисия. Спартак не е навършил още 1 годинка тогава, с парите от този паметник е отгледан, а днес няма съвест да си фантазира как баща му не бил автор и дори бил луд за освидетелстване. Кой е автора – не казва. Още не го е измислил…

Плеяда от известни архитекти, художници, писатели и скулптори са възхитени от таланта на Крум Дерменджиев :
Много от тях са преки свидетели на създаването на творбите му. Само за паметника на Гоце Делчев, Крум Дерменджиев е съставил списък с 99 имена посетили ателието му през този период до окончателното завършване на паметника.
Скулпторът Стоян Коларов разобличава лъжите на Спартак Дерменджиев, защото неговите думи разкриват, че именно той е работил в ателието на Крум Дерменджиев 8 години, а не Спартак Дерменджиев. Работил е техническа работа – увеличение и отливане, всеки жив скулптор работи с помощници, това е нормално и не го лишава от авторски права по никакъв начин.

Работил съм при майстора в продължение на 8 години с прекъсване и след 15 години, отново видях творбите на скулптора Крум Дерменджиев, много повече на брой и по-майсторски сътворени. И аз имам скулптурни работи, които мнозина ми харесват, капризен съм и критичен, както към своите работи, така също и към другите , но когато видях четирите зали и двора препълнени със творбите малка пластика и монументална, овладян от творческата магия,само гледам и се възхищавам от необикновеният пантеон на българското изкуство! `
Стоян Коларов от Бургас /скулптор и певец/ 09.09.1999г.
Юли и Спартак Дерменджиев станаха за смях и позор, изправяйки се срещу авторитета на баща си, на по-големите си колеги като скулпторите Любен Димитров, Иван Лазаров, Любомир Далчев, Марко Марков и още много други.
Тези хора отблизо са наблюдавали как работи Крум Дерменджиев, участвали са в приемателните комисии. Но не са само те. Има още много други. Това което правят Юли и Спартак е безумие, някаква налудничава Дон Кихотовска сръдня срещу починалия си баща…
Дано да има Господ и за тях.

КРАЙ НА СПЕКУЛАЦИИТЕ. ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА КРУМ ДЕРМЕНДЖИЕВ С ДОКУМЕНТИ И ФАКТИ.
Достатъчно се начетохме и наслушахме на „обидените“ Юли и Спартак Дерменджиеви. Писна ни от тях. Крум Дерменджиев е обществена личност и биографията му трябва да е обществено достояние, а не обект на техните комплексарски фалшификации.
`Анонимен` коментатор, най-вероятно отново Спартак Дерменджиев е оклеветил баща си в сайт нямащ нищо общо с темата Какво е станало ? , с коментара си как Крум имал нещо общо с дъщеря си….
Само че и тази лъжа се разобличи. Жалба на момичето Лиляна до МВР разкрива кой я е преследвал и тормозил сексуално. Определено не е нейният баща Крум Дерменджиев, а нейният братовчед. Това са лично нейните думи, нейният подпис и свидетелските показания на нейната приятелка, която ги е видяла. От баща си е търсила съдействие, за да я отърве от него. Документи и всичко е дадено в софийския районен съд.
Скоро и тук ще бъде публикувана жалбата й.
Отново лъсна лицето на нечистоплътните лъжци и клеветници. Жалки са. Разобличени са пред съда с какви лъжи си служат . А който им е повярвал е още по-жалък.
Това, че Юли и Спартак са негови синове е просто даденост, която те не са оправдали като заслужена. Освен това Крум Дерменджиев има и друг син, който не е на тяхното мнение и баща му е дал именно на него, а не на тях авторските си права.

Каквото и да говорят, каквото и да измислят, факт е че той се е грижил за баща си в последните му години.
А Юли и Спартак баща им ги е изгонил от своето домакинство и ателието си още след като се е развел с майка им през далечната 1968-ма година. Сега просто се мешат където не им е работа и още си мислят, че техният баща е тяхна собственост. Не е.
Говорим за синове, а не за скулптори. Да бъдеш скулптор като баща си не е разрешително за това да бъдеш неблагодарник и терорист спрямо баща си. Ето това не успяха да разберат някои хора от гилдията. Но като им се роди неблагодарник да ги плюе, краде и изтезава, друга песен ще запеят, пък ако ще и да ги беше надминал в професията. Тук говорим за отношения баща и син, човешки отношения, професията е после. Щом не си човек, професията не те извинява. Не ти е индулгенция.
Нормално е, че ги е пренебрегнал в завещанието си.
Документи и разписки разкриват, че не е вярно, че Крум Дерменджиев не е давал пари на Спартак и Юли. Просто те не са му били благодарни, искали са повече, но останалата част от парите му е прибирала майка им и не е имало какво да се направи…

Както стана известно от ръкописните доказателства постъпили в съда, Спартак Дерменджиев яростно е беснеел и жестоко унижавал баща си докато е бил жив :
„Дойде Спартак.Вместо да ми благодари че съм купил нов катинар,той направи скандал.Беше просто бесен. Борис Дървеняшки – съседа повиках да изкопае трап,за да потъне част от композицията и да се затрупа със пръст/земя/ и камъни за да се затрудняват крадците злосторници и да се откажат,защото ще им е необходимо време за да извадят творбата и да се откажат предварително.
Спартак толкова се ядоса,че ще я зариваме,просто беше разярен. Сякаш самият той ще бъде затруднен или неговите приятели много ще се затруднят да я изровят.
Когато отидох след малко да му дам 1 от ключовете, беше още по-груб и дори брутален. И тона му и думите бяха непристойни,обидни не само като към колега,но дори и само към един по-възрастен човек,който не го е предизвикал с нищо. Камо ли пък такова отношение към един баща, който никога не му е отказал да му помогне с нещо, никога не му е ударил един шамар. Такава черна неблагодарност никога не съм очаквал.“

А и как би могло да бъде иначе, десетки документи бяха изложени в съда, свидетелстващи за това колко много Юли и Спартак са огорчавали баща си. Говорим за липса на елементарно отношение на син към баща.
И това въпреки грижите му, образованието, което им е дал, издръжката им, която е поел до преклонната им възраст…
Какво да се прави – не е случил на деца, поне в първият си брак и затова е подал документи за развод, но затова пък с какъв талант го е надарила природата! В скулптурата Крум Дерменджиев няма равен!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене