В Благоевград започна кампания за безплатни прегледи за туберкулоза

В Благоевград започна кампания за безплатни прегледи за туберколоза. Поводът е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата – 24 март, който тази година ще премине под надслов „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“. На лицата в риск ще бъдат направени допълнителни прегледи и изследвания. Данните сочат, че през годините кампанията е доказала своята ефективност както за откриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция и за тяхното лечение, така и за прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.

В Благоевград безплатните прегледи ще се извършат в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката ѝ са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

През последните години в страната ни се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта – от 39.1 на 100 000 през 2006 г. до 21.3 на 100 000 през 2016 г. Спадът се дължи на предприетите дейности за превенция и контрол на туберкулозата на национално и регионално ниво, както и на съвместните действия на Министерството на здравеопазването, специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене