Разкриха мистерията около…

Дълго пазена тайна на шведската писателка Астрид Линдгрен е причината тя да създаде една от най-любимите героини от детската литература „Пипи Дългото чорапче“, се твърди в новия биографичен филм за писателката, който бе представен на „Берлинаре“.

„Да се превърнеш в Астрид“ на датската режисьорка Перниле Фишер Кристенсен изважда на бял свят малко познатата история зад създаването на най-търпеливото и същевременно диво момиче на света, със стърчащи рижави плитки, лунички в изобилие и свръхчовешка сила.

Като тинейджърка в консервативната Швеция през 20-те години на миналия век Астрид Линдгрен (тогава все още Астрид Ериксън) завърта афера с шефа си – женения главен редактор на местен вестник – а впоследствие и забременява от него, предаде БГНЕС.

Завъртайки се около тази история, кинобиографията разглежда тежките избори, които Линдгрен бива принудена да направи, както и житейските уроци, които тя извлича от ситуацията.

„Това, което се случва в тази история, превръща Астрид в наистина, наистина силен човек. Едно от нещата, които тя вероятно научава е, че трябва да мислиш сам за себе си“, отбелязва самата Фишер Кристенсен за АФП.

„(Философът Емануел) Кант също смята така, но Астрид Линдгрен казва тези неща по един много, много прост начин, който директно влиза в детското съзнание“, допълва той.

Според 48-годишната Фишер Кристенсен шведката е „един от най-иновативните и влиятелни писатели на нашето време“, а героите й са пример за подражание за поколения хора.

„Аз лично не бих била същият човек, ако нямах Пипи“, заключва режисьорката.

РЕДАКТОР: АЛЕКСАНДЪР КОЛАРОВ

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене