Без категория

Днешната дата, 8 май

дата

На днешната дата:

  • През 1559 г. в Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква.
  • През 1794 г. по заповед на Конвента за антиреволюционна дейност е гилотиниран в Париж френският химик Антоан Лавоазие, откривател на кислорода.
  • През 1821 г. гърците побеждават турците в Битката при Гравия.
  • През 1849 г. първата международно призната регата е спечелена от яхтата „Перлата на Бермуда“.
  • През 1886 г. фармацевтът Джон Пембъртън създава газирана напитка, която по-късно става популярна като Coca-Cola.
  • През 1898 г. провеждат се първите мачове от Италианска футболна лига.
  • През 1899 г. е създаден Ирландски литературен театър в Дъблин.
  • През 1914 г. е учредена филмовата къща Paramount Pictures.
  • През 1921 г. Швеция отменя смъртното наказание.
  • През 1945 г. по време на Втората световна война повечето въоръжени сили на Нацистка Германия прекратяват активни военни действия, във връзка с подписаната капитулация на страната от Алфред Йодл предишния ден.
  • През 1984 г. СССР обявява, че ще бойкотира Летните олимпийски игри 1984 в Лос Анджелис.
  • През 1990 г. естонският парламент гласува за промяна на името на страната на Република Естония от Естонска съветска социалистическа република.
  • През 2000 г. Владимир Путин полага клетва като втори демократично избран президент (след Борис Елцин) на Русия.
  • 2002 г. — Ясер Арафат призовава на арабски език палестинците да спрат своите атаки срещу израелците.
  • През 2009 г. е пуснат в експлоатация първият участък от Втория радиус на Първи Метродиаметър на Софийското метро

Празници и събития:

Днес Coca-Cola става на 128 години. Легендарната напитка е изобретена в Кълъмбъс, Джорджия, от Джон Пембъртън първоначално като кокауайн, комбинация от вино и кокаин, наречена Кока с френско вино на Пембъртън. Тя се е продавала като лекарство срещу главоболие по пет цента на чаша в автоматите за газирани напитки, които стават популярни в САЩ по това време. След забраната на алкохола в Джорджия през 1886 виното в рецептата е заменено с безалкохолен сироп, съставът, на който се пази в тайна и до днес. Първите продажби са реализирани на 8 май 1886 в аптеката Jacob’s Pharmacy в Атланта, и за първите осем месеца са продавани едва девет чаши средно на ден. Считайки, че две „C“ ще изглеждат по-добре в рекламите, Франк М. Робинсън, съдружник и счетоводител на д-р Пембъртън, предлага името Coca-Cola (Кока-Кола) и създава характерния за марката шрифт. Първата вестникарска реклама на Кока-Кола се появява във вестник „Атланта Джърнъл“, приканваща гражданите да опитат „новата и популярна газирана напитка“. По витрините на магазините се появяват изрисувани с маслени бои плакати с надпис Coca-Cola. Д-р Пембъртън обаче не осъзнава потенциала на откритието си и започва да продава части от компанията си на други съдружници. Малко преди смъртта си през 1888 година, той продава цялата останала част от компанията на Ейза Григс Кандлер от Атланта — човек с голям търговски нюх. Кандлер продължава да изкупува останалите дялове, докато не придобива 100% от компанията. На 1 май 1889 година Ейза Кадлър публикува съобщение на цяла страница във вестник „Атланта Джърнъл“ че е „единствен собственик на Coca-Cola – вкусна, освежаваща, ободряваща, тонизираща.“ Собствеността, която Ейза Григс Кандлер всъщност придобива през 1891 година, му струва точно 2300 щатски долара. Търговската марка Coca-Cola, която се използва от 1886 година, е регистрирана в „Патентното ведомство на САЩ“ на 31 януари 1893 година. Благодарение на агресивната маркетингива стратегия на Кандлер, Coca-Cola се превръща в световен лидер на пазара за безалкохолни напитки през 20 век и до днес.

Международен ден на Червения кръст и Червеният полумесец.

Празник на селата Видлица и Йоаким Груево.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене