Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Белият щъркел е незаменим помощник в борбата със селскостопанските вредители, но заради недостиг на гнезда е застрашен

Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ – Гоце Делчев в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин

Резултат с изображение за бял щъркел,

Фокус: Ще ни разкажете ли малко повече за проекта, по който работите относно видеонаблюдението на грациозният бял щъркел?
Димитър Попов: Всичко започна през 2016 година, когато се срещнах със секретаря на читалището в село Баничан – „Изгрев – 1930“. С него обсъждахме вариант да привлечем общественото внимание върху една от най-почитаните от народа птици, а именно белият щъркел, тъй като гнездата му в село Баничан са 12 на брой, и с това селото се нарежда на първо сред всички останали в Община Гоце Делчев. Ето защо ние решихме да направим видеонаблюдение на щъркелово гнездо и с това да покажем на хората какво се случва в него – по какъв начин щъркеловото семейство отглежда своите малки, как се грижи за тях и всичко останало. Започнахме работа по писането на този проект, който е по програма „Автентичен фолклор“ на Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата, със заглавие: „Най-новата стара приказка – Културните символи на Баничан“, тъй като наистина щъркелът заема много важна роля в живота и бита на хората. Те го почитат, защото той им е станал като любимец. Решихме, че това ще е подходящо, тъй като щъркелът е жив културен символ. Така започна всичко, въпреки че проектът беше с продължение една година, ние намерихме сили, възможност и съмишленици, които да ни помогнат да продължим това видеонабюдение. Вече трета поредна година ние ще наблюдаваме какво се случва в гнездото на белият щъркел.
Фокус: Какви са основните цели на проекта?
Димитър Попов: Основните цели на проекта са, че искаме да привлечем общественото внимание върху белият щъркел и по този начин да ангажираме хората с проблемите, които има той, тоест проблемите, на неговото опазване и на всичко онова което го застрашава – недостига на гнезда, тъй като в миналото той е гнездял по дърветата, но сега се принуди да гнезди близо до хората. Ето защо ние го наричаме химонтропен вид, мислейки за неговото опазване, тъй като искаме да им внушим, че това е важно. Белият щъркел е незаменим помощник по отношение на борбата със селскостопанските вредители, ето защо по този начин привличайки го на своя страна, ние можем да имаме доста добра реколта, без да използваме отрови и каквито и да било изкуствени торове, за да си увеличим добива. Той се храни с гризачи като мишки, къртици и така нататък, които унищожават културите. Храни се, също така и с насекоми като скакалци и разни бръмбари. Затова е важно хората да разберат за нуждата от неговото опазване.
Фокус: Ще може ли гнездото да се наблюдава онлайн от всички желаещи?
Димитър Попов: Да, то вече се наблюдава онлайн. Това може да стане посредством уеб сайта на читалище „Изгрев“ в село Баничан. Там има линк, който дава възможност да се наблюдава денонощно какво се случва в гнездото. Явлението е сезонно, така че ние почваме с него в началото на март, и продължаваме до края на септември, когато камерата е изключена.
Фокус: Като за финал на нашият разговор какво се случва с щъркеловите гнезда в областта. Има ли някакъв проблем с тях и кога се очакват първите щъркелови бебета?
Димитър Попов: Проблеми винаги има, тъй като щъркелът рискувайки с приближаването до хората, той непрекъснато се изправя пред различни трудност и проблеми от падането на платформи, които се поставят върху електрическите стълбове, с цел предотвратяване от късо съединение до набези на различни хора, които ги безпокоят и притесняват по време на техният размножителен период. Мисля, че ние успяхме с течение на времето, с добро отношение на хората към тази птица, още повече, че тя е от дълбока древност почитан и народният морал забранява нейното убиване и преследване. Има много легенди и поверия, свързани с птицата. Знаете, че ако някой разруши щъркелово гнездо го очакват седем години нещастие, и обратното, ако щъркел си построи гнездо върху покрива на вашата къща, то тогава вас Ви очакват седем години щастие и просперитет. Сигурно има нещо вярно, в тези митове и легенди. Например аз, имах един такъв подобен случай, когато правехме преброяване на белият щъркел през 2004 година, тъй като ние брой гнездата и следим популацията на щъркелите. На всеки десет години експерти на дружеството обикалят всяко едно населено място и отчитат популацията на щъркелите, както и записват гнезда и тяхното местонахождение, също така се правят и снимки. Когато бях в едно петричко село, аз не си спомням точно неговото име, но там един човек разказа как щъркел построил гнездо върху някаква къща, но стопаните решили да разрушат щъркеловото гнездо, веднага след това гръмотевица удря въпросната къща. За щастие всичко се е разминало без жертви и щети. Щъркелът построява гнездо за втори път върху въпросната къща, тогава те пак решават да съборят гнездото му, след което отново следва гръмотевичен удар и къщата изгаря.

Кристина МИТКОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене