Без категория

Националния печат

печат

“Сега”

НАП събира глоби за хиляди евро, наложени на българи в ЕС

Националната агенция за приходите (НАП) се опитва да събере стотици глоби, наложени на български граждани в страни от Европейския съюз. Това показа проверка на „Сега“ в деловодните системи на окръжните съдилища, натоварени да работят по Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции. Най-много са санкциите за нарушаване на правилата за движение по пътищата, но има и за други административни нарушения.

Бизнесът иска ограничения за осигурителните прагове

Промени, които значително могат да ограничат действието на минималните осигурителни прагове у нас, предлагат работодателските организации. Предложението е част от пакет с искания за осигурителната система на три работодателски организации – Българската търговско-промишлена палата, Стопанската камара и Асоциацията на индустриалния капитал.

“Стандарт”

Дипломи за никъде

С дипломи за никъде може да се окажат студенти от университета в Перник. Просветното министерство отказва холограмни стикери за тапиите, които вузът е издал на първите си абсолвенти. Без тях те са лист хартия. Става въпрос за студенти, които най-често са се прехвърлили от други вузове и са завършили пернишкия Европейски политехнически университет само за 2 г. Заради краткия период на обучение ведомството на министър Анелия Клисарова отказва холограмите.

Залагаме в нета само с ЕГН

За да залагаме в интернет, няма да е необходимо да казваме адреса си на организаторите на хазартните игри. Това предвижда промяна в наредбата за регистрация на участниците от страна на организаторите на хазартни игри от разстояние, която е пусната за обществено обсъждане. В момента, за да се залага онлайн в легален сайт, трябва да се направи регистрация, при която се изисква информация както за постоянния адрес по лична карта, така и за настоящия адрес на участника в хазартните игри.

“Капитал”

Брюксел: Не изполвайте лицензите на ЕРП с политически цели

С наближаването на поредния краен срок за решението за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества, и а на изборите зачестиха спекулациите, че този път решение ще има и то няма да е в полза на компаниите. Това предизвика отново реакция в Европейската комисия, която за пореден път предупреди казусът да не бъде използван за политически цели.

Приходите от ДДС изостават в сравнение с миналата година

Дефицитът в бюджета към края на първото тримесечие на 2014 г. е набъбнал до 874 млн. лв. и е със 76 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. От Министерството на финансите обясняват ръста с по-високите разходи по еврофондовете и с ефекта от увеличението на пенсиите от април 2013 г. От бюлетина за изпълнението на бюджета обаче се вижда, че има изоставане при най-големия приходоизточник за бюджета – ДДС.

“Монитор”

Харчим по 6 лева за култура годишно

Българските домакинства отделят средно по 6 лева годишно за театър, кино и концерти. Това показват данните от изследването на Обсерваторията за икономика на културата. Социологическото проучване обхваща цялата творческа индустрия за периода 2008-2012 г. 

Крадци сканират ключа на колата през стената

Нови джипове и автомобили от премиум марки, които се запалват със старт бутон, вече се крадат за под 30 секунди с устройство, сканиращо контактния ключ през стена или входна врата. За целта крадецът проследява собственика на набелязания автомобил до дома му и се приближава до входната врата с техниката, за да прихване сигнала от ключа, който е нужен за отключване и запалване на колата.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене