Освещават величествен кръст за трети март в Ракитна със специален гост съветник на руския посланик

Съветник на руския посланик в България е специален гост на честванията по случай трети март в село Ракитна. Робърт Шестаков е специално поканен от ръководството на община Симитли по повод освещаването на величествения кръст, който вече от 6 месеца пази общината отвисоко в Ракитна. В знак на признателност към руската армия и Майор Орлински, освободили България преди 140 години, на мястото ще бъде поставена и паметна плоча, която да напомня на признателните поколения за великото дело на освободителите.
От няколко години в Симитли е традиция националният празник да се почита с поклон пред героите на паметника на връх Кръста, край село Ракитна. Там руско-турските войски са застигнати от вестта за Освобождението. Признателни симитличани начело с кмета на общината Апостол Апостолов катерят всяка година на 3-ти март връх Кръста в западните склонове на Пирин, за да почетат паметта и се преклонят пред героите освободители. Тази година походът до мястото ще бъде още по-внушителен. Сборният пункт за всички желаещи да изкачат върха е в 11:00 часа пред кметство село Ракитна.
 Привечер на 3-ти март, в 18.00 часа празненствата ще продължат в Симитли, където ще бъдат поднесени венци на паметниците „Илинден”, откъдето ще тръгне тази година празничното шествие, след това ще бъдат поставени венци на паметника „Лъвчето”. С празнична програма, симитличани ще почетат загиналите за свободата в салона на читалище „Св.Климент Охридски“ в Симитли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене