Какъв белег да следим, за да различим истинските от оцветените мандарини и портокали!

Цената на плодовете и зеленчуците на едро бележи определени вариации на пазара, като промените са предимно при цитрусите. В същото време все по-често по магазините потребители твърдят, че се натъкват на оцветени портокали и мандарини. При подобни казуси обаче контролът е много сериозен по отношение на боядисването, особено с вредни материали. Това коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов, цитиран от novini.bg

По думите му някои от боичките са напълно разрешени и са следствие от това да се добие по-добър търговски вид на продукта. „Аз бих посъветвал потребителите много внимателно да купуват, да се информират за стоката, да наблюдават кой какво продава, тъй като от качеството на търговеца зависи и качеството на стоката“, посочи специалистът.

Експертът посочи и как да познаваме качествения плод по щандовете и сергиите. „При портокала и мандарината най-важният органолептичен белег е колкото по-светъл е портокалът и по-отива на жълто, а не на оранжево, ненаситен цвят, толкова е по-хубав и със сигурност е по-малко обработван“, посочи Иванов.

Според него в момента на пазара имаме предлагане на висококачествен портокал и много рядко вече са случаите на боядисани с вредни бои плодове. „Това беше една тенденция на българския пазар отпреди 10 години. От години вече не сме свидетели на предлагане в големи количества на такива продукти. Има някои, но контролът е доста засилен, навреме се пресичат такива процеси“, заяви той.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене