Доц. Георги Рачев с ледена прогноза: Идва много сняг с преспи и – 14 градуса

Топ климатологът доц. Георги Рачев направи детайлна прогноза пред агенция ПИК за времето през месец март. Как ще свърши зимата и кога ще се радваме на топлите слънчеви лъчи и ще ни изненадат ли сериозни аномалии?

– Доц. Рачев, какво да очакваме от времето до края на февруари и ще ни изненада ли Баба Марта както всяка година?

– До края на месеца може да очакваме още студове. Малък Сечко реши последните дни да покаже, че е пораснал мъж. От неделя привечер ни очаква захлаждане и то доста сериозно. Застудяването ще бъде от понеделник до четвъртък включително. Ще преживеем четири доста студени дни. Това обаче няма да е само в България. Цяла Европа ще бъде обхваната от арктичен въздух, който е формиран в големите географски ширини и е доста студен. Дори в Пловдив, където общо взето винаги времето е по-слънчево и меко, между понеделник и сряда може да се наблюдават ледени дни. Максималните температури през деня ще останат отрицателни и няма да достигнат и да надминат 0 градуса. Студеният въздух се спуска към Северна и Централна Европа и ние ще останем в неговата периферия. Този леден въздух ще провокира в централното Средиземноморие да се зародят няколко циклона, два от които ще минат близо до България. Те ще влияят силно на времето и ще оформят у нас една много продължителна валежна обстановка.

Още в неделя следобед започва да вали и то в Северна и Западна България директно сняг. В понеделник ще вали през целия ден и то също сняг, при това над цяла България. Единствено Южното Черноморие и най-южните райони на страната може да се разминат с дъжд.

– България ще се покрие в бяло, така ли?

– Да, ще се формира в цялата страна снежна покривка, която на много места ще бъде около 10 см. В Предбалкана, Северна и Западна България ще е на места и 20 см. Прогнозите за Северозападна България, района около Кула и и Чипровци, са, че снежната покривка ще достигне 40 см. Това са прогнозите за валежа, който ще бъде при отрицателни температури. Ще има и вятър.

– Какво да очакваме по планините?

– В проходите ще има навявания и преспи. Предполагам, че в Североизточна България ще има и снежни бури, тъй като там има силни ветрове.

– Трябва ли да се избягват пътуванията до четвъртък в такъв случай?

– Това е стандартното предупреждение към шофьорите – ако нямат спешна работа, да не пътуват в тези тежки зимни условия. Тези, които ще пътуват този уикенд пък, ги съветвам в неделя следобед да се приберат по светло. Защото зимата се развихря със сняг в неделя в тъмната част. Безсмислено е да се рискува.

– Казахте, че температурите ще бъдат минусови. Колко точно се очаква да падне живакът в термометъра?

– От неделя температурите се понижават рязко. Късно вечерта в неделя те вече ще са отрицателни. В понеделник, вторник и сряда, ще бъдат отрицателни, а в Северна и Западна България ще има и ледени дни. След приключване на втория циклон, който ще формира тази обстановка със значителна снежна покривка, в сряда и четвъртък сутринта температурите ще достигнат минус 10 градуса. В София в четвъртък сутринта – точно на първи март, може да бъде от порядъка на минус 12-14 градуса. Баба Марта идва начумерена, сърдита и студена.

– А след това няма ли да се поусмихне през нейния месец?

– Както всички жени и Баба Марта, ще е сърдита за кратко. Още на първи март следобед почва постепенно затопляне и вече на 2-3 март температурите ще бъдат над нулата. Пловдивчани тогава ще си отдъхнат и там ще посрещнат 3 март с пролетни температури от порядъка на 8-10 градуса. На 8 март вече имаме една приятна прогноза с температури над 10 градуса в голяма част от страната през деня. Снежната покривка, формирана преди това, дотогава вече ще остане спомен за приключилата вече зима. Дотогава обаче трябва да се внимава, защото през тези 4 дни – от понеделник до четвъртък, обстановката ще е наистина сериозна със силни снежни валежи. След това от петък започва да се усеща отиването на зимата. През март ни очаква променливо време, но нормално за сезона.

Дългосрочните прогнози по отношение на валежите са за над нормални валежи. Така изпратихме и зимата – отиде си топла, с температурна аномалия повече от два градуса над нормата. Това е сериозна аномалия, и от 2000 година ще видим, че това може да се окаже втората най-топла зима. По-топла от нея беше само тази през 2006-2007 г. През март ще има типичното променливо време, но пролетта идва по всички закони. Дори да е студено, то ще е за ден-два, и после отново се затопля.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене