Разложкото село Бачево празнува на Тодоровден (СНИМКИ)

Тодоровден е празник и на с. Бачево, където всяка година се организират конски кушии.

Разложкото село Бачево празнува на Тодоровден (СНИМКИ)

Събитието привлича стотици туристи от цялата страна, а местните се гордеят с прекрасния празник и с любов извършват ритуалите, посветени на Тодоровден.

Разложкото село Бачево празнува на Тодоровден (СНИМКИ) снимка 7

Разложкото село Бачево празнува на Тодоровден (СНИМКИ) снимка 1

Традициите в този край като захранване на конете и почит към стопаните  се пазят от векове.  Още при изгрев слънце стопаните приготвят обреден хляб с форма на подкова и захранват конете. Така се вярва, че ще бъдат здрави и силни през годината, а полската работа ще върви леко. В къщата пък, младите се покланят на старите, за да има сговор и уважение в семейството.

Разложкото село Бачево празнува на Тодоровден (СНИМКИ) снимка 4

В село Бачево, край Разлог конят е на особена почит. Тук няма къща без кон. Няма мъж или жена, която да не е добър ездач. Кушиите са през целия ден, а надпреварата за това, кой стопанин най-добре се грижи за животните си в конюшната продължава през целия ден.

Разложкото село Бачево празнува на Тодоровден (СНИМКИ) снимка 6

„Добри животни са, ако се отнасяш добре с тях и те се отнасят добре да ги гледаш, казват за конете си хората в Бачево. Веселбата и кушиите продължават през целият ден. А, от утре животните , заедно със стопаните си излизат на полето, за да започнат полската работа.

Разложкото село Бачево празнува на Тодоровден (СНИМКИ) снимка 2

Приветствия по случай празника отправиха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев и кметът на с. Бачево г-жа Росица Чатлабашева.

Разложкото село Бачево празнува на Тодоровден (СНИМКИ) снимка 3

Празникът уважиха още д-р Мария Копанарова-председател на ОбС-Разлог, зам.кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, кметове на населени места, общински съветници.

pirinsko.com

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене