ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБС БЛАГОЕВГРАД ЗАПОЗНА ЖУРНАЛИСТИ С ДНЕВНИЯ РЕД НА УТРЕШНАТА СЕСИЯ

В началото на днешната редовна пресконференция, Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков отправи своите искрени съболезнования към семейството на Спас Андонов- общински съветник от БСП за мандат 2003-2007г.

Г-н Тасков запозна събралите се представители на медиите с дневния ред на утрешното заседание, в който като първа точка е залегнало предложението относно приемане на бюджетна прогноза за периода 2019-2021 година на постъпленията от местни приходи и на разходите на местни дейности, според изискванията на Закона за публичните финанси. Местните парламентаристи се очаква да предоставят права на Кмета на общината да издаде Запис на заповед за авансово плащане по проект „Инвестиции в подобряване качеството на образователната среда в Благоевградска професионална гимназия“, по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г, за изграждане на физкултурен салон и работилница за професионално обучение.

На утрешното заседание ще бъдат разгледани и предложения относно актуализирания на списъка на общински жилищен фонд на Община Благоевград за 2018 година, както и относно удължаване с още 3 години срока на договора за възлагане управлението на настоящите управители на две общински дружества-„Паркинги и гаражи- Благоевград” ЕООД и „Пазари” ЕООД- Благоевград.

Общински съвет трябва да постанови и две решения, отнасящи се до проекта за изграждане на модерен център за спешна медицинска помощ към „Многопрофилна болница за активно лечение- Благоевград” АД. В отговор на журналистически въпрос, г-н Тасков поясни, че Община Благоевград не е бенефициент по въпросния проект, а това е Министерството на здравеопазването, но общината е активно ангажирана и оказва своята подкрепа за ускоряване изпълнението на проекта.

Извън дневния ред, на въпрос за положението на болница „Свети Мина“ и миналогодишните искания на управителя ѝ за закриване на отделения, председателят на Общински съвет  отново потвърди изключителната важност на болницата, е готовността за недопускане на закриване на отделения или влошаване на услугите предоставяни от лечебното заведение.

„Предвид това, че за съжаление, се увеличава броят на онкоболните пациенти, не може да си позволим да мислим в друга насока, освен за развитие на болницата. Тази болница не обслужва само община Благоевград, а на практика всички области на Югозапада, въпреки че финансирането ляга изцяло върху нас. С кмета сме съгласни, че няма да позволим, заради липса на средства, в лечебното заведение да се закриват отделения или да не се оказва адекватна медицинска помощ.“

Като последна точка в дневния ред на предстоящата редовна сесия е включено Предложение от групата на БСП за създаване на временна комисия за обследване и контрол върху изпълнението на реконструкцията на площадното, подплощадното пространство и фонтаните. Г-н Тасков изрази позиция по въпроса:

„На първо четене такова искане изглежда като загриженост за случващото се, тъй като за тези, които са родени и израсли в този град не е безразлично как ще изглежда центъра му след реконструкцията. Обаче самият факт, че се иска и евентуално се приеме създаването на нарочна комисия, която да следи изпълнението на проекта, е сигнал, че има нещо нередно. За мен е недопустимо ние, като общински съвет, да даваме такива сигнали. До момента всички процедури по изпълнение на този проект са изключително прозрачни и съгласно закона, включително избор на изпълнител, проектиране и избор на надзорна фирма, която да следи и контролира качеството на процесите, така че не смятам за необходимо общински съвет да подава такива сигнали.“

Г-н Тасков поясни, че понеже този проект се изпълнява с европейски средства, не средства на общината, общински съвет не може да изисква контрол, т.к средствата, които се изразходват по европейски програма имат строга законова формулировка кой и как ще контролира процесите.Председателят на ОбС още веднъж подчерта необходимостта от реконструкция на центъра на града ни, не само заради изпочупените плочки, но и състоянието на съоръженията под фонтаните, които са силно амортизирани и съществуваше реална опасност от пропадане и срутване.

„Аз лично се запознах с материалите, които фирмата изпълнител предостави като мостри и смятам, че материалите, които ще бъдат вложени отговарят първо на идеята за запазване на естетическата визия на площада, такъв какъвто го познаваме всички. На второ място са предвидени материали, които да гарантират здравината и устойчивостта на настилката. Проектът предвижда изграждането на модерна хидроизолация, която ще предотврати течовете и останалите проблеми, които имат помещенията в подплощадното пространство, така че да може тази зона  да стане по-атрактивна и да се оживи.“

 „Общинските съветници имат достатъчно правомощия, тогава, когато имат конкретни доказателства за някаква нередност да сигнализират органите. Но априори да приемаме комисия, която да контролира процесите- категорично не съм съгласен. Надявам се колегите да ме подкрепят утре, т.к не бива по един такъв мащабен проект по европейска програма да се хвърля каквато и да е сянка на съмнение.“ –  с тези думи на г-н Тасков завърши днешната пресконференция.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене