Българка застава начело на Евростат

Европейската комисия назначи днес Мариана Коцева за генерален директор на генерална дирекция „Евростат“. Това е първият български гражданин, който застава на толкова висок пост в ЕК, съобщава БТА.

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер коментира, че е време 11 години след приемането на България в ЕС българин да поеме подобна отговорност.

От юли 2012 г. Коцева е заместник-генерален директор на „Евростат“ в Люксембург. Тя е и първата жена, която застава начело на европейската статистическа служба. С почти шест години трудов стаж в Евростат и 10 години като генерален секретар, а след това и председател на Националния статистически институт у нас, Коцева притежава всички необходими умения и опит за новата си позиция, отбелязва ЕК.

От август 2010 г. Сукова е директор в генерална дирекция „Заетост“. Тя работи там повече от седем години, особено в областта на наблюдението и изпълнението на програми по Европейския социален фонд.

Сукова е бивш заместник-министър на земеделието и член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене