ВИДЕО: Християни и мюсюлмани заедно, се молеха снощи на св. Георги в манастира край Хаджидимово

KAM28567_01.MP4.Still001

ВИДЕО РЕПОРТАЖА ВИЖТЕ ТУК

Да се помолят болни за изцеление, здрави за здраве преспивайки в нощта срещу Гергьовден на храмовия празник на манастира край Хаджидимово, е стародавна традиция за християни и мюсюлмани.

Още снощи, манастирът „Св. Георги Победоносец“ край Хаджидимово се изпълни с вярващи хора. А вярването е, че който преспи тук в храма в нощта срещу Гергьовден, болните получават здраве, а здравите ще бъдат опазени от болести. Едни само оставят своето дарение и палят свещички, други остава тук да преспят с вярата, че това ще облекчи болките им и дори вярват, че ще им се случи чудото на изцелението.

Всяка година на Гергьовден, принудени от страдания и нужди, от всички   от всички краища на страната идват майки с деца, които вече са усетили чудотворната сила на храмовия празник на манастира.

За майката на 18-годишната Боряна, Глина Михайлова от Хаджидимово преспиването в манастира до сега не е дало резултат, то все пак тя се надява и вярва в чудотворната сила на св. Георги.

По Гергьовден, манастирът св. Георги край Хаджидимово става молитвен дом на всеки, повярвал в чудото. Още снощи, манастирския храм беше препълнен.  Тук религиите нямат значение. На пода на храма трудно можеше да се намери свободно място.  Тук преспиват и християни и мюсюлмани с вярата, че светията-победоносец  помага за победата над болестта.

Вярата и на мюсюлманите в чудотворната сила на манастира не е случайна. Манастирът е построен още през турско робство по Божията промисъл чрез видение, явило се на местния овчар Атанас Лазаров. Неговата пра-пра-внучка, Ангелина Лазарова, разказа семейната притча за това, защо и как е построен манастирът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене